Please select your page

Потребан агилнији рад националних савета

Састанак са председницом буњевачког националног саевтаЕва Вукашиновић, заменица покрајинског омбудсмана за заштиту права националних мањина, разговарала је јуче у Суботици са председницима буњевачког и хрватског националног савета Сузаном Кујунџић Остојић и Славеном Бачићем и њиховим сарадницима.

У разговорима је маркиран низ проблема који утичу на рад националних савета – недовољно познавање надлежности националних савета од стране припадника мањине, стандардизација језика и израда уџбеника, сарадња са градским институцијама културе, финансирање рада националних савета и изборне кампање, процедуралне мањкавостима у конституисању националних савета и покушаји њихове опструкције,  питања имовине националних савета, неусклађеност појединих закона, приватизација медија, као и финансирање медија чији су оснивачи национални савети.

Решавање појединих проблема, попут дефинисања имовине националних савета или усклађивања закона, захтева законодавну активност републичког парламента, док је за отклањење проблема, као што су садржајније профилисање активности културних организација и познавање надлежности савета, потребна већа агилност мањинских културних удружења и самог националног савета.

У разговорима је истакнута важност образовања, као снажног идентитетског ресурса и успешне бране асимилацијским процесима. Наглашен је значај децентрализације националних савета, али и свест о ризицима који, у погледу компетенција чланова децентрализованог савета, тај процес носи са собом.

На састанку је дотакнуто  и питање недавних избора, за које је речено да су били тешки и сложени, као и питање будућих активности и планова националних савета. По речима саговорника заменице Вукашиновић, у будућим активностима треба инсистирати на већој транспарентности рада националног савета, информисању, повезивању и укључивању припадника мањине у рад националног савета, нарочито оног дела који стиче академско образовање, сарадњи националних савета, те даљем раду на Закону о националним саветима националних мањина.