Please select your page

Представљен извештај "Четири године националних савета националних мањина"

2014-11-18 11.19.42Покрајински заштитник грађана - омбудсман је на данашњој конференцији за новинаре представио извештај о истраживању ове институције под називом „Четири године националних савета националних мањина”.

Говорећи о разлозима за спровођење истраживања и значају праћења рада националних савета националних мањина покрајинска омбудсманка, Анико Мушкиња Хајнрих је истакла да се одмах након конституисања националних савета 2010. године показало да примена Закона о националним саветима националних мањина неће бити једноставна. „Ту се омбудсман нашао у улози некога од кога су, пре свега, тражени савети, мишљења, појашњења у вези са појединим одредбама овог Закона, те је због тога је Покрајински заштитник грађана одмах на почетку одлучио да провери колико јединице локалне самоуправе схватају и разумеју овај Закон, а од националних савета националних мањина су прикупљенима подаци о њиховим надлежностима“ рекла је Мушкиња Хајнрих и додала да је период након тога проведен у сталној сарадњи са јединицама локалне самоуправе и националним саветима, како би се покушао пронаћи одговор на сва постављена питања. „Због тога смо, протеком четири године, одлучили да сумирамо целокупни рад националних савета и да нашој заједници пружимо свеобухватне податке које могу да користе сви“ закључила је омбудсманка.

Ева Вукашиновић, заменица покрајинског омбудсмана за заштиту права националних мањина је представљајући резултате истраживања, закључке и препоруке изразила наду да ће након обављених избора национални савети  показати више иницијативе и у већој мери, него што је то до сада био случај, користити овлашћења прописана Законом о националним саветима националних мањина. Она је подсетила да поједини национални савети нису у могућности да користе сва овлашћења прописана законом и поставила питање да ли мањине које немају капацитета за остваривање појединих колективних права морају поседовати тако широка овлашћења. Вукашиновић је истакла да је Покрајински омбудсман спровео истраживање како би на основу мишљења националних савета дошао до сазнања у ком правцу треба вршити измене Закона о националним саветима националних мањина и да су се добијени одговори односили на финансирање, а не на овлашћења националних савета.  Она је упозорила да се приликом измена и допуна закона мора водити рачуна  о уставној одредби да се досегнути ниво људских и мањинских права не може смањивати. 

Истраживање је спроведено 2014. године са циљем анализе примене Закона о националним саветима националних мањина од стране националних савета у мандатном периоду 2010-2014, а садржи и резултате претходна два истраживања о примени поменутог Закона од стране јединица локалне самоуправе и националних савета у прве две године након почетка његове примене.

Штампање извештаја „Четири године националних савета националних мањина омогућила је Фондација за отворено друштво у Републици Србији.