Please select your page

Ко је обавезан на толеранцију?

толеранција наградјениЕва Вукашиновић, заменица покрајинског омбудсмана за заштиту права националних мањина,  на конференцији Локални омбудсмани и толеранција, која је 14. и 15. октобра одржана у Бачкој Тополи одржала је излагање о толеранцији у прописима и у пракси.

Анализирајући прописе, Вукашиновић  је нагласила да се појам толеранције највише користи у актима АП Војводине, док се на републичком нивоу он често користи у стратешким документима, а веома ретко у законима. У највећем броју случајева, појам толеранције се користи у подзаконским актима из области образовања и васпитања, што указује на жељу државе да превентивно делује на младе.

Говорећи о броју етнички мотивисаних инцидената, заменица покрајинског омбудсмана је истакла да је њихов број био у паду, све до инцидената у којима су нападнуте пекаре у више места у Војводини. Подсећајући на улогу медија и примере некоректног медијског извештавања, Ева Вукашиновић је поручила да се сваком инциденту мора приступити са посебном пажњом јер није сваки инцидент етнички мотивисан, иако је јавности често тако представљен. Са друге стране, често се ова дела квалификују као туче и уништавање и оштећење туђе ствари, а не као изазивање националне, расне и верске мржње и нетрпељивости из члана 317 Кривичног законика РС.

У свом излагању Вукашиновић је подсетила да се у односима већине и мањине толеранција тематизује као обавеза већине. Проблем је, међутим, у томе што су појмови већине и мањине променљиви – већина на нивоу државе неретко је мањина на нивоу локалне самоуправе. У оним локалним самоуправама у којима припадници националне мањине чине бројчану већину, толеранцију треба очекивати од припадника мањине, јер се они тада налазе у позицији моћи. Таква се очекивања, по речима Еве Вукашиновић, ретко постављају припадницима националних мањина, а разлог за то је што се у Србији на толеранцију гледа искључиво са глобалног аспекта.

Конференција Локални омбудсмани и толеранција организована је захваљујући подршци Скупштине општине Бачка Топола, Удружењу локалних омбудсмана Србије и Покрајинског секретаријата за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

Учесници конференције присуствовали су и додели признања за толеранцију коју фондација „Плави Дунав“, поводом Међународног дана толеранције, додељује  истакнутим појединцима и институцијама за њихов допринос јачању духа и принципа толеранције. Овогодишњи добитници овог вредног признања су Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Михаил Рамач, новинар и публициста и село Бајша у коме, како је рекао Карољ Лацковић, председник Савета месне заједнице, у слози живе и раде припадници српске, мађарске, словачке и других националности.