Please select your page

Мере позитивне акције и тела за равноправност

еqу ицонУ Београду је 16. и 17. октобра одржан састанак ЕКВИНЕТА - европске мреже тела за равноправност која окупља 41 институцију из 31 европске државе. На конференцији су учествовали највиши представници националних институција за равноправност и борбу против дискриминације из Европе, Сједињених Америчких Држава, Европске комисије и Србије.

Главна тема скупа била су искуства у увођењу посебних мера чији је циљ да се побољша положај група које су у неравноправном положају.

У једној од панел дискусија посвећеној користима од спровођења мера позитивне акције искуства Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана пренела је заменица за равноправност полова Даница Тодоров. Говорила је о пројекту Омбудсман ближи грађанима и грађанкама који је подржала Агенција Уједињених нација за родну равноправност уи оснаживање жена (УН Wомен). Део активности спроведен је у три предузећа – Електровојводина, Водовод и канализација – Суботица и Војводинашуме како би подстакли примену Закона о равноправности полова. Циљ је био да одабрана предузећа приступе Принципима оснаживања жена које су успоставили УН Wомен и Глобални пакт и донесу планове за унапређење родне равноправности.

За представнике/представнице управе суботичког комуналног предузећа Водовод и канализација је током спровођења ове позитивне акције одржан једнодневни тренинг о родној равноправности што је допринело да препознају користи од увођења принципа родне равноправности у пословање, што ће бити део плана родне равноправности. Учесници семинара су препознали везу између родне равноправности и њихових услуга, односно како недостатак воде и канализације у неким селима различито утиче на мушкарце и жене, па би требало узети у обзир специфична питања сигурности и њихову различитост мушкараца и жена. То је гаранција да ће у будућности приликом планирања развоја компаније и њених услуга бити узете у обзир те потребе. Заменица је нагласила да друга два примера показују да мере позитивне акције дају конкретне резултате и воде ка промени, али да је потребна флексибилност у приступу, аналитичност и спремност за прилагођавање у имплементацији мера свакој специфичној ситуацији. Искуство у области родне равноправности потврђују да законске одредбе не доводе аутоматски до промена у реалности јер актери који су одговорни за њихову примену немају довољно знања, нису осетљиви И неравноправност разумеју као нормалност јер је неравноправност уграђена у темеље друштва. Мере позитивне акције су добар инструмент за уклањање дискриминације И имају позитиван утицај на једнаке могућности И уклањање структуралне дискриминације.

На скупу су представљена искуства у примени мера позитивне акције у запошљавању, представљању мањина, становању за жене, у образовању, здравственој заштити и унапређењу положаја жена у Норвешкој, Румунији, Шведској, Аустрији, Великој Британији и Србији, а на радионицама је разговарано, како о искуствима учесника, тако и о изазовима у примени мера позитивне акције, улози статистике у праћењу примене позитивних мера и улози тела за равноправност.

Пуноправни члан ЕКВИНЕТА, чије је седиште у Бриселу, је и Повереник за заштиту равноправности Републике Србије, а од ове године, чланица Извршног одбора овог тела је помоћница Поверенице за заштиту равноправности Косана Бекер.