Please select your page

Поводом 23. априла, Светског дана књиге и ауторских права - Књиге су баштина, као и људска права

Светски дан књиге и ауторских права прилика је за подсећање на значај књиге и унапређења положаја издаваштва, посебно у светлу података о неписмености као сложеног друштвеног проблема који је условлјен економски, културолошки и историјски. Неписменост је показателј укупне развијености друштва, а онемогућава појединцима и групама да равноправно учествују у друштвеним процесима, ставлја их у подређену улогу на тржишту рада, репродукује сиромаштво и додатно продублјује јаз између сиромашних и богатих, привилегованих и дискриминисаних.

Сви ови проблеми постају још израженији у периоду интензивног развоја информатичких технологија које, због сложености и брзине којом се мењају, захтевају све виши ниво писмености. Зато је важно подсетити на то да је већина земалја, схватајући значај образовања као основног чиниоца којим се омогућује постизање социјалне правде, али и развој друштва, током двадесетог века увела обавезно основно образовање за све и гарантује ово право уставима и законима. Оживотворење права на образовање допринело је и унапређењу издваштва и објавлјивању књига.

У времену доминације електронских медија и развоја савремених средстава комуникације веома је важно подсетити на значај књиге у описмењавању и развоју суштинске писмености која од сваког појединца и појединке захтева доживотно учење. Зато обележавање Светског дана књиге и ауторских права јесте повод да издавачи, књижари, учителји и стручњаци за комуникацију, па и заштитници лјудских права указују на значај читања.

Покрајински омбудсман се придружује напорима за унапређење издаваштва и подсећа да је брига за књигу и оне које учествују у њеном стварању од непроцењивог значаја за културу сваког народа и остваривање права на образовање и културу, као и за узајамно разумевање утемелјено на поштовању других народа и култура.