Please select your page

Сектор безбедности све занимљивији женама

ДСЦИ0353„Поштовање људских права, али и изградња и очување мира у друштву није могуће без жена. Зато је јако важно да буде више жена у сектору безбедности, да оне имају једнаке могућности као и мушкарци и да буду признате због својих знања и стручности. Једнако је важно да их буде и на местима одлучивања у овом сектору. Притужбе које је Покрајински омбудсман до сада имао у овој области указују на то да још увек има много простора за унапређивање постојећег стања и промену свести о улогама жена и мушкараца како у друштву, тако и у области безбедности уопште,” навела је заменица покрајинског омбудсмана Даница Тодоров на панелу „Жене у униформи” одржаном данас Новом Саду.

Панел „Жене у униформи”једна је од активности истоименог пројекта Фонда социјалне и демократске иницијативе (ФоСДИ). Циљ пројекта је побољшање положаја жена у секторима одбране и безбедности и промовисање вредности равноправности и једнаких могућности, а у складу са препорукама Комитета ОУН и Резолуцијом 1325 Савета безбедности о спречавању дискриминације жена, под именом „Жене, мир, безбедност”.

На панелу су о женама у војсци и полицији говорили и Мирјана Миленковић, потпуковник и официр у Генералштабу Војске Србије, експерткиња за родне политике Драгана Петровић, новинар специјализован за извештавање о ратним сукобима др Владимир Баровић, уредница Новог магазина Јелка Јовановић и Наташа Милојевић, председница ФоСДИ и водитељка пројекта. Уз друштвене стереотипе у вези са женама у секторима одбране и безбедности, њихово представљање у медијима, образовање и могућности за професионално напредовање, учеснице и учесници панела осврнули су се и примену Резолуције 1325, безбедносне и одбрамбене аспекте прикључења Републике Србије Европској Унији, као и на положај жена у постконфликтним друштвима.

Панел у Новом Саду, као и предстојећи у Нишу у среду, 24. септембра, део је завршне фазе пројекта „Жене у униформи”, у склопу ког је одржана и регионална конференција. Током реализације пројекта „Жене у униформи” снимљен је и документарни филм о женама у војсци и полицији Србије, а који је приказан и овом приликом. Филм је раније већ емитован на РТВ Војводина и постављен је и на званичној интернет страници Министарства одбране Републике Србије.