Please select your page

Потребно увести здравствено и сексуално образовање на свим нивоима школовања

ФоСДИ 11 2014 2У Новом Саду је 26. јуна 2014. одржана конференција о стању људских права особа које живе са HIV/AIDS-oм на којој је о искуствима Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана говорила заменица за равноправност полова Даница Тодоров.

Институција има релативно скромно искуство у поступању у случајевима дискриминације особа које живе са HIV/AIDS-oм, али је констатовао да грађани исказују велику дистанцу према HIV позитивним особама које, како показују истраживања, трпе и највећи степен дискриминације. Разлог због којих се особе са HIV/AIDS-oм релативно ретко обраћају је у томе што имају осећање унутрашње стигматизације  - страха од осуде и дискриминације. Ове особе имају искуство да их друштво опажа као претњу и окривљује за добијање инфекције јер HIV/AIDS посматра као резултат личне неодговорности.

Нарочито забрињава однос здравствених радника према оболелима који исказују и велик отпор према овим особама, иако би се очекивало да управо они имају највише информација о самој природи болести, начинима лечења и заштите. Искуства Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана из контаката са заштитницима пацијентових права потврђују потребу за едукацијом запослених у здравству, не само о HIV/AIDS, него и о људским правима и могућностима њихове заштите, као на пример заштити података о њиховом HIV статусу, односно о спречавању дискриминације.

Заменица Даница Тодоров је на крају указала на потребу увођења здравственог и сексуалног образовања на свим нивоима школовања, што би могло да допринесе повећању знања и о HIV/AIDS, као и о могућностима заштите, али и осетљивости на проблеме са којима се суочавају особе које живе са HIV/AIDS-oм, што би свакако допринело смањењу дистанце према њима, али и ризичног понашања младих.

Конференцију “Стање људских права особа које живе са HIV/AIDS-oм” организовали су Удружење грађана “Црвена линија” и Унија организација Србије које се баве заштитом особа које живе са HIV/AIDS-oм.