Please select your page

Покрајинска омбудсманка: Витални је интерес грађана да имају више, а не мање заштите

„Ово је први пут, ако сам добро разумела намеру организатора, да институција која штити права грађана свој извештај подноси онима чија права штити - грађанима Србије“, изјавила је Анико Мушкиња Хајнрих, покрајинска омбудсманка, учествујући у дебати „Годишњи извештај Заштитника грађана за 2013. годину – кључни налази у очима цивилног друштва“.

Пошто је ово била прилика да се заштитнику грађана постављају питања у вези са Годишњим извештајем, а имајући у виду потребу за што ефикаснијом заштитом људских права, покрајинска омбудсманка  је истакла да би било изузетно важно када би се понудило шире објашњење констатације из извештаја, да покрајински омбудсман и заштитници јединица локалне самоуправе поступају често и по притужбама из надлежности републичког заштитника грађана понекад и са штетним последицама. Моје је мишљење, изјавила је Анико Мушкиња Хајнрих, да је витални интерес грађана да имају више, а не мање заштите, те да би свако евентуално смањивање броја омбудмана, односно заштитника грађана, значило смањење достигнутог нивоа права у области заштите људских права и корак у назад.

У дебати апострофиран је читав низ проблема - од функционисања владавине права, преко проблема у правосуђу до таблоидизације, која се из медијске сфере шири на политичко друштво и државу, али и на превелику концентрацију моћи у рукама извршне власти, дириговану, односно договорену јавност, подзаступљеност мањина у управном апарату и проблеме остваривању њихових колективних права. У дебати је, такође, констатовано и то да независне институције, попут Заштитника грађана, упркос свим наведеним проблемима, могу да опстану, оправдају разлог свог постојања и унапреде односе између грађана и државе.

Јавна дебата о извештају Заштитника грађана за 2013. годину организована је у Палати Србија и у њеном раду су, уз присуство дипломатских мисија и међународних организација, учествовали представници државних органа, невладиног сектора и медија. Организацију дебате је помогла Фондација за отворено друштво, чија је председница предложила да се, на начин на који је расправљано о извештају Заштитника грађана, расправља на пример и о извештају Високог савета судства.