Please select your page

„Сви за права, права за све“: Новим приступима ка ефикаснијој заштити људских права

сзппрзв 2014Покрајински омбудсман је у протеклом периоду подржавао и активно учествовао у пројекту „Сви за права, права за све“ који је реализовала установа „Студентски културни центар Нови Сад“. Превасходни циљ пројекта јесте да се допринесе унапређењу људских права и слобода, односно повећању степена инклузивности и плурализма у Војводини јачањем капацитета носилаца дужности и носилаца права да примењују међународне и домаће прописе у вези са заштитом људских права на територији АП Војводине.

Другачији приступ приближавања људских права младима и упознавање са механизмима заштите њихових права велика је вредност овог пројекта. Томе је, између осталог, допринело и креирање јединствене онлајн дидактичке игре о теми људских права под називом „АРРА“ на платформи друштвене мреже Фејсбук. Игрицу су осмислили и на интернету поставили средњошколци на радионицама које су одржане у 17 средњих школа у Војводини. У оквиру пројекта креирани су и јавности приказани кратки „АРРА“ филмови које су направили средњошколци на зимском филмском атељеу, а представљен је уређај "Саундбим", технологија помоћу које особе са инвалидитетом могу да стварају музику.

Један од најуспешнијих делова пројекта и самог каравана био је перформанс под називом “УДАРИ ТОГ ЏАЈВА/ХИТ ТХАТ ЈИВЕ” који је резултат десетодневне позоришне радионице са ученицима средњих школа, настао као колективни процес истраживања теме људских права.

сзппрзв 2014 1„Говорнички кутак“ као посебан део пројекта омогућио је свим заинтересованим посетиоцима каравана у градовима Војводине да се упознају са институцијама, установама и организацијама које су учествовале у пројекту, а које им могу пружити заштиту њихових права, односно боље их упознати са њиховим правима и начинима и механизмима заштите. Заменица покрајинског омбудсмана Даница Тодоров представљала је институцију у Суботици, Новом Саду, Сремским Карловцима и Сомбору, док је заменица Марија Кордић представљала институцију на каравану који је одржан у Зрењанину. Посетиоци каравана су се приликом посете говорничком кутку Покрајинског омбудсмана највише интересовали за то како и од кога омбудсман штити људска права, какав је поступак након подношења жалбе и колико органи управе поштују препоруке, али и како грађани могу да уз помоћ омбудсмана реше комуналне проблеме у свом граду, да ли и због чега се обраћају припадници ЛГБТ популације, док су средњошколци указивали на проблеме са којима се суочавају, превасходно у односима са професорима и родитељима када је реч о поштовању школских обавеза, оцењивању и наставку образовања, коришћењу слободног времена, али и на лоше образовне програме који им не пружају неопходна знања за даље школовање или запошљавање.

Институција ће и у будућности са задовољством подржавати и активно учествовати у оваквим или сличним пројектима који доприносе јачању јачање свести најшире јавности, а посебно младих о значају људских права, њиховој заштити и унапређивању.

Више о пројекту "Сви за права, права за све":

- Сајт Студентског културног центра Нови Сад

Сајт пројекта arra-skcns.blogspot.com

- Фејбук страница "Сви за права, права за све"

  • О пројекту "Сви за права, права за све"