Please select your page

Проблеми у остваривању мањинских права

Анико Мушкиња Хајнрих, покрајинска омбудсманка и Ева Вукашиновић, заменица за заштиту права националних мањина, разговарале су јуче са Калмар Ференцом и Елоид Фисхер, члановима Комитета за једнакост и недискриминацију Парламентарне скупштине Савета Европе.

ОДАwеДYwМАлогоцое

Након што су своје саговорнике упознале са структуром институције Покрајинског омбудсмана, у коме, за разлику од републичког Заштитника грађана, постоји специјализован заменик за права мањина, који се као такав и бира, Анико Мушкиња Хајнрих и Ева Вукашиновић указале су на низ проблема који отежавају остваривање мањинских права - приметан раст десног радикализма, етничку сегрегацију, тенденциозно медијско извештавање, отежану интеграцију мањина услед непознавања језика већине, формирање цивилних стража на северу Војводине, колективизацију кривице, непостојање одговарајућег министарства које би се бавило људским и мањинским правима, кршење закона и међународних прописа нарочито када је реч о службеној употреби језика и писама националних мањина.

Чланови Комитета упознати су и са чињеницом да су Новом Саду, поред српског језика, у службеној употреби и мађарски, словачки и русински језик, те да је Покрајински омбудсман у три наврата – у случају натписа на градским аутобусима, називима улица и тргова, те учешћа националних савета у расподели средстава у области културе, упућивао препоруке, али да су те препоруке градске власти игнорисале.

Када је о колективним правима и функционисању националних савета реч, члановима Комитета је предочено да су национални савети предмет истраживачког рада Покрајинског омбудсмана и да омбудсман планира да поново истражи њихов рад, али тек након што Уставни суд донесе одлуку о уставности појединих одредби Закона о националним саветима националних мањина, измена поменутог закона, те предстојећих избора за националне савете.

У разговору је истакнуто да се Покрајински омбудсман залаже за билингвалну наставу на српском и мањинским језицима, али да то његово залагање не наилази на разумевање надлежног министарства, нити појединих националних савета, који страхују да би се организовањем овакве наставе подстакла асимилација националних мањина.

На питање да ли Покрајински омбудсман располаже подацима о дискриминацији припадника мањина приликом запошљавања у јавним и приватним предузећима, члановима Комитета је одговорено да омбудсман не располаже таквим подацима, али је снажно наглашено да није могуће актом о систематизацији радних места прописати као један од услова и националну припадност, јер би то довело у питање уставно начело о једнакости грађана. Уместо на националној припадности треба, по мишљењу Покрајинског омбудсмана, прописати познавање језика националних мањина као услов за радна места у оквиру којих се комуникација са грађанима обавља као редован посао.

Чланови Комитета за једнакост и недискриминацију Парламентарне скупштине Савета Европе бораве у Србији од 11. до 13. децембра и кроз сусрете и разговоре са делегацијом Народне скупштине у Парламентарној скупштини Савета Европе, представницима министарстава, посланицима из редова мањина, представницима АП Војводине, невладиних организација и Покрајинским омбудсманом, настоје да се што боље упознају са правима националних мањина, као и праксама које би могле послужити као препоруке.