Please select your page

Нови пројекат: „Сви за права - права за све”

ЛОГОПозивамо Вас на конференцију за новинаре поводом почетка реализације пројекта „Сви за права - права за све!” која ће се одржати у понедељак 23. септембра у 11.30 часова у фоајеу Инклузивно-креативног центра школе за основно и средње образовање „Милан Петровић” у улици Бате Бркића.

На конференцији ће говорити покрајинска омбудсманка Анико Мушкиња Хајнрих, представница делегације Европске уније у Србији Сњежана Ђукић, мр Славица Марковић, директорка школе ШОСО „Милан Петровић” и представници Установе Студентски културни центар.

Пројекат „Сви за права - права за све!” настао је на основу позитивних искустава европског пројекта Освит људских права који се бавио људским правима и младима у Европи. Циљ овог пројекта је да допринесе смањењу, односно отклањању кршења људских права и основних слобода и да се повећа степен инклузивности и плурализма у Војводини путем јачања капацитета носилаца дужности и носилаца права да примењују међународне и домаће прописе у вези са заштитом људских права на територији АП Војводине.

Задатак пројекта „Сви за права – права за све!” је да допринесе активном и динамичном образовању младих у Војводини у области људских права, подизању свести о важности заштите људских права и да обезбеди повољно окружење за интеркултуралне сусрете, дијалог и учење.

Активности овог пројекта су следеће:

• 20 радионица о људским правима и Дидактичка лабораторија/истраживање у 20 средњих школа у 17 градова/места у Војводини.
• Осмишљавање и промоција онлајн игрице „СВИ ЗА ПРАВА – ПРАВА ЗА СВЕ!” и одржавање такмичења у овој игрици.
• Две радионице током којих ће настати четири кратка филма о примерима добре праксе промоције људских права рањивих друштвених група у Војводини и једна позоришна представа о људским правима.
• Кампања „Сви за права – Права за све!” током које ће бити промовисане вредности и активности пројекта, укључујући и представе, концерте, изложбе, говорничке кутке о људским правима у Суботици, Сомбору, Кикинди, Сремским Карловцима и Новом Саду.

Пројекат „Сви за права - права за све!” реализује Установа Студентски културни центар из Новог Сада уз финансијску подршку ЕИДХР програма Делегације ЕУ у Републици Србији. Домаћи партнери на овом пројекту су Покрајински омбудсман, ШОСО „Милан Петровић” и две организације цивилног друштва: „Спот” из Суботице и Сомборски омладински бум. Као инострани партнери у реализацију пројекат укључени су регионална самоуправа Покрајине Гранада из Шпаније и организација цивилног друштва „Јопа” /Yопа/ из Мађарске. 

Молимо медије да извештавају са овог догађаја.