Please select your page

Повећати безбедност и у селима

дефаултПокрајински омбудсман је током ове недеље из средстава јавног информисања дошао до сазнања да је у Бачком Петровом Селу, Општина Бечеј у ноћи између суботе и недеље, 14. и 15. септембра 2013. године, дошло до туче између малолетника, у коју су се накнадно умешала и два пунолетна лица.

Покрајински омбудсман је уочио неправилности и забринут је због начина извештавања појединих медија о овом догађају, а посебно имајући у виду да се ради о рањивој групи – малолетницима, а којим се без икаквог разлога помиње национална припадност.

Наглашавамо да је питање националног идентитета нарочито осетљиво, да се ради уз то о деци, да се национална припадност не утврђује (није јасно како је у конкретном случају она „утврђена“), већ се о њој грађани слободно изјашњавају. Због тога, овакав начин извештавања о конкретном и сличним догађајима, може довести до погоршања безбедносне ситуације у вишенационалним срединама, јер се навођењем ромске националне припадности починилаца напада на малолетнике, подстиче на развијање предрасуда о колективној одговорности свих припадника ове националне заједнице.

Овај догађај, у којем су двојица малолетника задобила телесне повреде, свакако је за осуду, али никако не оправдава изазивање нетрпељивости према припадницима ромске националне заједнице, посебно када се има у виду да се свако сматра невиним за кривично дело док се његова кривица не утврди правноснажном одлуком суда.

Према медијским наводима посебно се истиче да је дошло до поновног иницирања самоорганизовања тзв. „цивилних стража” у месту забележеног инцидента, правдајући то револтом грађана због физичких напада на становнике и њихову имовину и неповерења у институције система. Прописи Републике Србије не познају, па самим тим и не дозвољавају овакав вид самоорганизовања грађана, које потенцијално доводи до повећања напетости у овом месту.

Решење наведених проблема Покрајински омбудсман види у предузимању мера и активности свих институција система, о посебно свеобухватнијим и ефикаснијим деловањем полиције. То је био разлог због којег се институција Покрајинског омбудсмана обратила министру унутрашњих послова Владе Републике Србије, да се у оквиру надлежности МУП-а предузму све мере хитног утврђивања чињеничног стања и откривања починилаца. Покрајински омбудсман такође сматра да је потребно предузети конкретне кораке и мере које би допринеле томе да се слични догађаји не би дешавали у будућности.