Please select your page

НАЈАВА: Округли сто НПМ-а о поступању са лицима са менталним сметњама

најава сајтОкругли сто на тему „Улога Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ-а) у спречавању тортуре, нехуманог и нечовечног поступања према лицима са менталним сметњама” одржаће се у уторак, 16. децембра 2014. године у Новом Саду. Скуп почиње у 10 часова у седишту Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана (зграда ЈВП „Воде Војводине”, Булевар Михајла Пупина 25, сала на 4. спрату).

Овај округли сто биће прилика да се укаже на досадашње резултате НПМ-а у превентивном деловању на спречавању тортуре, нехуманог и нечовечног поступања, као и прилика за размену искустава и усаглашавање процедура у поступању према лицима са менталним сметњама. На скупу ће учестовати преко 50 представника специјалних психијатријских болница, одељења психијатрије у општим болницама, служби хитне помоћи и полиције, као и представници институција и организација НПМ-а који врше надзор у установама за збрињавање и смештај лицима са менталним сметњама.

НПМ је механизам за заштиту и унапређење људских права у Републици Србији установљен 2011. године, а који чине представници Заштитника грађана Републике Србије, Покрајинског омбудсмана и организација цивилног друштва. Као надзорно тело, НПМ постоји у приближно 70 земаља у свету ради унапређења услова живота и могућности остваривања  људских права особа које бораве у институцијама, односно установама затвореног типа. НПМ посећује затворе, полицијске станице, психијатријске болнице и домове за старе са циљем да се у њима предупреди појава тортуре и других сурових, нехуманих и понижавајућих казни или поступака.

Организатор округлог стола на тему „Улога НПМ-а у спречавању тортуре, нехуманог и нечовечног поступања према лицима са менталним сметњама” је Покрајински заштитник грађана - омбудсман у сарадњи са Заштитником грађана Републике Србије и Мисијом ОЕБС у Србији. 

Молимо медије да извештавају.
Време предвиђено за узимање изјава је од 9.30-10.00 часова.
За све додатне информације позовите 063 105 17 15.

Последње најаве


Најчитаније вести


Медијски кутак