Please select your page

Најаве

Међународни дан толеранцијеПокрајински заштитник грађана – омбудсман обележиће 16. новембар, Међународни дан толеранције, пригодним догађајем са почетком у 10.00 часова путем зум-апликације.

Том приликом ће бити речи о толеранцији као потреби и реалности у савременом демократском друштву, представиће се пројекат Покрајинске владе под називом „Афирмација мултикултурализма и толеранције“, као и програми за очување, подстицање и развијање толеранције у АП Војводини, а представници пет организација ће презентовати своје пројекте у овој области.

Покрајински заштитник грађана – омбудсман користи прилику да позове све заинтересоване да прате овај догађај.

На дан одржавања скупа, 16. новембра 2021. године, истом се може приступити преко следећег линка и приступне шифре:

https://us06web.zoom.us/j/86108631830?pwd=cnoxYk5Wd0RIV2JmYXY5UlVOMGFwQT09
Meeting ID: 861 0863 1830
Passcode: ombudsman


Најава догађајаПокрајински заштитник грађана проф, др Зоран Павловић састаће се у четвртак, уочи међународне конференције „Право на живот“, са Амбасадором Јаном Братуом, шефом Мисије ОЕБС-а у Србији.

На састанку ће бити речи о текућим активностима Покрајинског омбудсмана, сарадњи две институције и плановима будућих активности.

У више наврата до сада, ОЕБС – ова Мисија у Србији је показивала разумевање за активности покрајинског омбудсмана и пружала снажну подршку његовом раду на промоцији и заштити људских права.

Амбасадор Јан Брату ће се, у уводном делу, обратити учесницима конференције, која се у четвртак и петак одржава у Новом Саду.


Стари у времену пандемијеКорона вирус је недискриминативан и погађа све категорије становништва. Његове последице, међутим, теже подносе особе чији је здравствени, односно имуни систем, компромитован. У већем ризику од заражавања су хронични болесници и наши старији суграђани.

У намери да фокусира јавну пажњу на положај старијих особа у старачким домовима за време пандемије, Покрајински заштитник грађана – омбудсман ће у уторак, 22. децембра, организовати округли сто на коме ће положај старијих особа бити тематизован из различитих перспектива.

Округли сто ће се одржати преко ZOOM апликације, а почеће са радом у 11 часова. Агенду округлог стола можете преузети из прилога.

Организацијом овог округлог стола Покрајински заштитник грађана – омбудсман настоји да да свој допринос јавној дебати о проблемима који снажно утичу на остваривање људских права.

Преузмите документа:
Download this file (Агенда - Старији у време пандемије - зивот у старацком дому.pdf)Агенда скупа406 kB

Најава конференцијеПокрајински заштитник грађана – омбудсман и београдски Институт за криминолошка и социолошка истраживања организоваће, у четвртак и петак, међународну научно-стручну конференцију под називом Право на живот.

У раду конференције учествоваће припадници академске, научне и истраживачке заједнице, као и представници независних институција, локалних омбудсмана, центара за социјални рад, правосудних органа и других институција и организација које се баве људским правима.

Поред учесника из земље и Србији суседних земаља – Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Румуније и  Мађарске, на конференцији ће излагати и учесници из Аустрије, Италије, Шпаније, Норвешке, Русије, Кине, Јапана и Белорусије.

Као и ранијих година, на конференцији ће бити представљен Годишњак Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана у коме ће бити објављени радови учесника конференције.


Недавање издржавања и друштвена солидарност - СуботицаУ уторак, 10. марта, Покрајински заштитник грађана – омбудсман организује у Суботици округли сто под називом „Недавање издржавања и друштвена солидарност“.

Округли сто ће се одржати у згради Отвореног универзитета у Суботици (сала 212 на И спрату) са почетком у 11.00 часова.

Повод одржавања скупа јесте сагледавање остваривања права на издржавање и испуњавања ове обавезе са грађанског, кривичноправног и са аспекта социјалне заштите, као и из угла адвокатске праксе у раду на предметима из ове области, на основу којег би се формулисале препоруке за унапређење постојећег стања.

Програм округлог стола можете погледати у прилогу.

Преузмите документа:
Download this file (Агенда-недавање-издрзавања-у-Суботици.pdf)Агенда округлог стола163 kB

Последње најаве


Најчитаније вести


Медијски кутак