Please select your page

Састанак у институцији Заштитника грађана Републике Србије: Договорен наставак сарадње

Анико Ширкова, заменица Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана, разговарала је јуче са Милошем Јанковићем, замеником Заштитника грађана о наставку сарадње две институције. На састанку,  који је одржан у просторијама републичког Заштитника грађана, било је речи о  потписивању новог Меморандума о сарадњи, заједничким посетама установама у којима бораве лица лишена слободе, формирању комисије за избор удружења за сарадњу у обављању послова у оквиру Националног механизма за превенцију тортуре, организовању семинара и спровођењу обуке у погледу остваривања права и унапређења положаја лица лишених слободе. Осим ових, у разговору су дотакнута и методолошка питања писања извештаја о посетама установама, као и сарадње у поступању Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана по појединачним представкама лица лишених слободе.

У циљу ефикасније сарадње у обављању послова Националног механизма за превенцију тортуре републички Заштитник грађана и Покрајински омбудсман закључили су, у децембру 2011. године, Меморандум о сарадњи, којим је договорено учешће Покрајинског омбудсмана у посетама мониторинг тима установама на територији АП Војводине, а у којима су смештена лица лишена слободе, сачињавању извештаја, препорука, мишљења и других аката.  

Тортура (мучење) представља веома озбиљно кршење људских права и у већини земаља је законом забрањена и кажњива. Стога је, у циљу њене превенције, веома важно да представници две поменуте институције врше континуирани мониторинг установа у којима се налазе лица лишена слободе.