Please select your page

Састанак са покрајинским посланицама - чланицама Женске парламентарне мреже: Потребне измене Нацрта Закона о финансијској подршци породици са децом

Нацрт Закона о финансијској подршци породици са децом ускоро ће се наћи пред Народном скупштином Републике Србије. Покрајински заштитник грађана - омбудсман је тим поводом Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања упутио коментаре на Нацрт полазећи од вишегодишњег искуства институције у поступању поводом великог броја притужби које се односе на остваривање права у области подршке породици, социјалне и породичне заштите.

Заменице покрајинског заштитника грађана - омбудсмана Даница Тодоров, задужена за област равноправности полова, Марија Кордић, задужена за област заштите права детета и Анико Ширкова, новоизабрана заменица за област општих надлежности, разговарале су данас у Скупштини АП Војводине са покрајинским посланицама - чланицама Женске парламентарне мреже о садржају и значају овог Закона и о коментарима са демографског, радноправног и социјалног аспекта. Покрајинске посланице упознате су са тиме да Нацрт Закона о финансијској подршци породици са децом уводи промене и исправља одредбе због којих се у пракси наилазило на тешкоће и у круг особа које остварују право на финансијску подршку уводи нове категорије корисника, као што су носиоци пољопривредног газдинства ии лица која су обављала привремене и повремене послове. Тиме се исказује системско опредељење да се овим законом потпуно уреди област социјалне и популационе политике, али и да се имају у виду демографске потребе друштва.

Усклађивање рада и родитељства, односно породичног и професионалног живота је од посебне важности, јер без системске подршке родитељима не може да се очекује повећање наталитета. Жене су у посебно неповољном положају, јер се, поред професионалних обавеза, оне и даље у великом проценту старају о домаћинству, деци и старијим члановима породице. Међутим, појединим решењима која Нацрт предвиђа посебно би биле  погођене породиље предузетнице, породиље које су чланице пољопривредног газдинства, као и нарочито рањиве друштвене групе, попут сеоских жена и деце из породица лошијег социјалног статуса. Уз то, коментари Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана указују и на низ решења у Нацрту, чија би примена ове и неке друге категорије грађанки и грађана могле довести у неравноправан или неповољан положај, а што представља институционалну дискриминацију.