Please select your page

Објављен зборник „Национални савети националних мањина и култура 2”

Завод за културу Војводине у сарадњи са Покрајинским заштитником грађана - омбудсманом издао је зборник посвећен националним саветима националних мањина и култури.  

Зборник „Национални савети националних мањина и култура 2” представља наставак успешне сарадње Завода за културу Војводине и Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана којом се стручњаци и стручњакиње у области права националних мањина баве актуелним питањима везаним за политички и правни положај националних савета националних мањина, као и функционисањем мањинских културних система. 

У зборнику су заступљени радови петнаест аутора и ауторки у којима су обрађене теме у области мултикултурализма, политичке представљености и сразмерне заступљености националних мањина и политичке културе националних савета националних мањина. Уз питања потребе за де-партизацијом националних савета и унапређивања транспарентности њиховог рада, у зборнику се налазе и радови који разматрају будућност медија на језицима националних мањина, стање службене вишејезичности у Србији, формирање базе података о културним садржајима националних мањина, питања промене имиџа Рома, као и активизам женских ромских организација у Војводини и примере русинских задруга. 

На наведена питања одговарају др Алпар Лошонц, др Душко Радосављевић, др Дубравка Валић, др Катинка Беретка, др Весна Марјановић, др Свенка Савић, др Зоран Таировић, др Јанко Рамач, мр Вероника Митро, мр Снежана Илић, мгр.арт. Милина Склабински, Ненад Ђурђевић, Ксенија Марковић, Нина Јанић и Јелена Перковић. Зборник су уредили др Душко Радосављевић, Мирослав Кевежди и Ева Вукашиновић.

Извор: https://www.facebook.com/groups/nevladine/