Please select your page

Посета делегације ОЕБС-овог Високог комесаријата за националне мањине

Делегација ОЕБС-овог Високог комесаријата за националне мањине данас борави у посети покрајинским органима и институцијама за заштиту људских и мањинских права. На састанку у Покрајинском заштитнику грађана - омбудсману са члановима делегације разговарала је заменица за заштиту права националних мањина Ева Вукашиновић.

Представници Високог комесаријата у посету Војводини и Србији дошли су како би се упознали са применом и функционисањем законског и институционалног оквира заштите људских права на свим нивоима. Од посета и разговора са надлежним покрајинским и државним институцијама очекује се да ће послужити као основа за осмишљавање активности усмерених ка ревизији постојећег и успостављању новог, ефикаснијег система заштите мањинских права у Киргиској Републици.

На састанку је било речи о стању права припадника и припадница мањинских заједница у Војводини и Србији, функционисању националних савета националних мањина и поступању Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана у области заштите права националних мањина, нарочито у областима службене употребе језика и писма и образовања. 

У делегацији ОЕБС-овог Високог комесаријата за националне мањине били су Кристијан Кнуст, задужен за пројекте, и Андреј Ханжин, саветник за политичка питања, у пратњи Ненада Ђурђевића, координатора Форума за етничке односе из Београда.