Please select your page

Јамена - вода се повукла, али су проблеми остали

ИМГ 1758Анико Мушкиња Хајнрих, покрајинска омбудсманка, и Ева Вукашиновић, заменица покрајинског омбудсмана, посетиле су данас село Јамена. Ово војвођанско село, које се налази на тромеђи Србије, Хрватске и Босне Херцеговине, тешко је страдало приликом мајских поплава. Поплавни талас је дошао скоро до самог центра села у коме живи око хиљаду људи и оштетио велики број кућа, њива и усева.

Миодраг Старчевић, председник Савета месне заједнице, обавестио је покрајинску омбудсманку и њену заменицу да је штета од поплава прелиминарно процењена на преко 4 милиона евра. Вода је продрла у 147 кућа и 50 помоћних објеката. Шест кућа се срушило, а шест урушило. У селу, чији мештани живе од пољопривреде, нема ни једне парцеле која није била под водом. Сељаци су осигуравали њиве од града, али не и од поплава и у наредних годину дана ће остати без прихода. Ванредна ситуација, проглашена средином маја, на предлог кризног штаба укинута је средином јуна. Немамо, рекао је Старчевић, поузданих информација када ће се започети са обновом кућа. Набавка грађевинског материјала морала би, по његовом мишљењу,  да се обавља по убрзаној процедури. Он је рекао да у Јамену стижу донације, али да селу тренутно недостаје сточне хране.

Након разговора са председником Савета месне заједнице, Анико Мушкиња Хајнрих и Ева Вукашиновић су примале представке грађана. Велики број грађана, који се тим поводом окупио испред канцеларије месне заједнице, покрајинском омбудсману се пожалио да су заобиђени приликом процењивању штете и на проблеме у дистрибуцији хуманитарне помоћи. Власнике чије су њиве оштећене, а засађене културе уништене приликом изградње насипа, интересовало је ко треба да им надокнади штету.

Покрајински омбудсман ће, поред поступања по представкама становника Јамене, предузети активности из своје надлежности које ће бити усмерене ка прибављању информација од надлежних органа. 

Своју посету Јамени, покрајинска омбудсманка и њена заменица завршиле су обиласком села у коме су  и даље, након два месеца, видљиви трагови поплаве – урушени и обијени зидови, влага и отворени прозори на кућама, замуљене заштитне мрежице против комараца, неупотребљиви кућни апарати у појединим двориштима, обијени малтер и ситни отпад испред неких кућа.