Please select your page

Фото: Покрајински омбудсман ближи младима

Покрајински заштитник грађана – омбудсман је ове недеље у Сомбору и Сремској Митровици одржао састанке са представницима канцеларија за младе, удружења младих и удружења за младе са територије ових градова и околних општина. Састанци су одржани с циљем да се Покрајински омбудсман упозна са радом младих и проблемима са којима се суочавају, док су млади имали прилику да се упознају са улогом и овлашћењима институције Омбудсмана, након чега су уследили конкретни предлози могуће сарадње. Тако је постигнут договор са координаторком Канцеларије за младе Стара Пазова да у оквиру пројекта рада са школама на тему заштите права ЛГБТ особа, Омбудсман ученицима одржи час о људским правима.

Час људских права Омбудсман ће одржати и ученицима Гимназије „Вељко Петровић“ у Сомбору, како је договорено са психолошкињом ове школе која је присуствовала састанку. У области заштите животне средине предложена је сарадња Омбудсмана и Удружења СМ омладински центар, где би први корак био учешће овог удружења на стручном скупу о заштити животне средине, који ће Покрајински заштитник грађана – омбудсман организовати у децембру ове године.

Фото: Покракински омбудсман ближи младимаСастанци у Сомбору и Сремској Митровици су други и трећи састанак у низу састанака које ће Покрајински заштитник грађана огранизовати. Први састанак одржан је у Новом Саду, а у октобру су планирани састанци у Панчеву и Кикинди. Након ових активности у 2018. години, наредне 2019. године у којој Град Нови Сад носи титулу Омладинске престонице Европе, планира се једнодневна конференција која би била посвећена резултатима рада Омбудсмана и младих.

Састанцима су, поред заменика Покрајинског заштитника грађана – обмудсмана за права детета Милана Дакића и сарадница, присуствовали представници следећих удружења младих и удружења за младе: Сомборски едукативни центар, Сомборски омладински БООМ, Центар за културу и образовање Сонта, Друштво подводних активности, ОО Покрет Горана Сомбор, Удружење „Млади Кузмин“, Удружење СМ омладински центар, Омладинска организација „Мала Митровица“, представница Гимназије „Вељко Петровић“ у Сомбору и Канцеларије за младе Сомбор, Врбас, Кула, Сремска Митровица и Стара Пазова.


Покрајински омбудсман разговарао са делегацијом Источно-кинеског универзитета

Да се сарадња Републике Србије са Народном Републиком Кином шири, продубљује и укључује све већи број актера, потврђује и данашњи разговор представника Покрајинског заштитника грађана и са делегацијом Источно-кинеског универзитета политичких наука и права Шангај.

Члановима делегације кинеског универзитета је представљена институција покрајинског омбудсмана, њене надлежности и организација рада.

Проф. др Yе Qing, декан универзитета, показао је велико интересовање за начин избора и овлашћења институције омбудсмана. Он је изнео да су овлашћења која поседује војвођански омбудсман у Кини подељена између више носилаца јавних овлашћења – парламента, специјалних комисија и самих посланика. Професор Yе Qинг је истакао да ће чланове скупштине Шангаја упознати са радом Покрајинског омбудсмана.

За допринос развоју правних и политичких наука, промоцији владавине права и успостављању сарадње академских заједница Републике Србије и Народне Републике Кине проф. др Yе Qингу је додељена Плакета покрајинског заштитника грађана – омбудсмана.

Покрајински омбудсман разговарао са делегацијом Источно-кинеског универзитета Покрајински омбудсман разговарао са делегацијом Источно-кинеског универзитета Покрајински омбудсман разговарао са делегацијом Источно-кинеског универзитета Покрајински омбудсман разговарао са делегацијом Источно-кинеског универзитета


Фото: Покрајински заштитник грађана - омбудсман

Покрајински заштитник грађана – омбудсман изражава задовољство што је осма по реду Парада поноса одржана без инцидената и изражава наду да ће и будуће манифестације бити одржане у истом духу.

Право сваког појединца да без страха експонира своју различитост и обавеза друштва да се према испољеним разликама односе толерантно представљају вредности које нас, по речима проф. др Зорана Павловића, покрајинског омбудсмана, приближавају демократском идеалу једнакости и отвореној, демократској заједници.

У таквој заједници никаква асиметрија у правима грађана и грађанки не сме да постоји.

[Фото: Покрајински заштитник грађана - омбудсман]

фото

Покрајински заштитник грађана – омбудсман проф. др Зоран Павловић учествовао је на Међународној конференцији „Specto“, која је 13. и 14. септембра 2018. године одржана у Темишвару у Румунији, у организацији Западног универзитета у Темишвару и Конфедерације Европске уније за пробацију.

Тема овогодишњег седмог издања овог престижног скупа била је посвећена положају грађанки и грађана који уживају посебну заштиту и мерама за остварење њихових права. Професор Павловић је своје излагање посветио имплементацији Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици, те кроз образлагање многих изазова који су пратиле овај процес у нашој земљи, нарочито нагласио улогу и значај независних институција.

Покрајински омбудсман ће и ове године учествовати у светској кампањи 16 дана активизма против насиља над женама, а као институција која већ 14 година управља координационим тимом Мреже „Живот без насиља“, наставити и ову традицију започету сада већ давне 2004. године.


Фото: Дигиталије - Ален Сајфар

Покрајински заштиник грађана – омбудсман учествовао је данас на конференцији Дигиталије, која се од 12. до 14. септембра одржава у Новом Саду.

Ален Шајфар, сарадник у Покрајинском омбудсману, учесницима конференције  је говорио о безбедности на интернету, значају превенције и потреби едукације корисника друштвених мрежа. 

Конференција је посвећена значају унапређења дигиталне и медијске писмености и дигиталних компетенција, оснаживању жена у области информационо-комуникационих технологија, образовању и повезивању образовних институција и привреде.