Please select your page

Вести

 
 

Поводом обележавања Светског дана детета у холу Скупштине АП Војводине данас је отворена изложба ликовних и литерарних радова ученика војвођанских основних школа. Реч је о радовима ученика који су учествовали у едукативним активностима које је Покрајински заштитник грађана – омбудсман организовао за ученике четвртих разреда основних школа, како би их подучио о њиховим правима, одговорностима и обавезама, као и могућностима заштите њихових права.

Изложбу радова под називом Оправљени свет отворио је Покрајински заштитник грађана проф. др Зоран Павловић. Он је, обраћајући се присутнима, изјавио да Светски дан детета траје 365 дана у години и позвао ученике да сарађују са покрајинским омбудсманом и помогну да на сличној изложби, која ће идуће године бити организована у истом простору, буде још више радова. 

Александра Ђанковић, потпредседница Скупштине АП Војводине, је истакла да је данас положај деце бољи него што је био пре десет година, али да још увек има проблема.

 -   8,4 одсто деце живи у апсолутном сиромаштву, 50 % деце узраста од три до пет година не иде у вртић и да сајбер – булинг још увек није препознат као посебна врста насиља и експлоатација деце.

Поред изложбе, програмом обележавања Светског дана детета обухваћена  је и симулација рада војвођанске скупштине. Уместо посланика, у клупе покрајинског парламента су засели ученици основних школа који су расправљали о извештају о едукативним активностима Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана. О предложеним закључцима се повела жива скупштинска дебата, која није заостајала за дебатама какве имамо прилике видети у скупштинским преносима. Излазило се, и то не ретко, изван теме расправе, износлила су се различита виђења и предлози, опонирало се другачијем мишљењу, али није било повишених тонова, ружних речи, оптужби. Једном речју, ученици су показали како се може дебатовати, а да се не ни једним гестом или ружном речју не наруши дигнитет представничког дома. Нарочито је била интересантна дебата о насиљу у којој су се могли чути интересантни предлози и мишљења. Тако су једни сматрали да је школама потребан видео надзор, док су други истицали да видео надзор не решава проблем, јер се и поред камера суочавамо са насиљем. Једни су, опет, сматрали да камере морају свуда бити присутне, док су други били мишљења да се и приватност мора штитити. Једни су истицали да ученици у школи понављају насиље које виде у кући, други да се насиљу уче гледајући филмове. Упркос различим мишљењима већина ученика се сложила да су и њима, као и њиховим родитељима потребне информације о разним врстама насиља, као и да је важно причати и о лепом понашању, јер је и превенција веома важна.

Свој допринос обележавању Светског дана детета дали су хористи и хористкиње Дечијег хора АКУДУНС „Соња Маринковић”, као и ученици из  ОШ „Свети Сава” из Житишта, који су се публици представили форум театром и присутнима поручили: “Ми имамо прилику да овај свет учинимо бољим и зато дохвати снове и прескочи изговоре”.

Светлани Нешић Бајго, саветници у Покрајинском заштитнику грађана – омбудсману, ученици ОШ “Свети Сава” из Житишта уручили су, због њеног подстицајног рада, залагања и заразног ентузијазма пригодан поклон – цвеће и књигу коју су сами направили.

Генерална скупштина УН усвојила је 1989. године Конвенцију о правима детета, коју су ратификовале 193 државе. Светски дан детета установљен је одлуком Генералне скупшине УН 1954. године, са циљем да се у свим државама света слави истог дана – 20. новембра.


Конференција за медије Покрајинског координационог тима Мреже „Живот без насиља”, као најава спровођења међународне кампање „16 дана активизма против насиља над женама” на територији АП Војводине, одржаће се у петак, 24. новембра 2017. године  од 11 до 12 часова у Прес сали у сутерену зграде Покрајинске владе (Булевар Михајла Пупина 16).

На конференцији за медије говориће:

  • Снежана Кнежевић, заменица Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана за равноправност полова,
  • Ана Томанова Маканова, председница Одбора за равноправност полова Скупштине АПВ и координаторка Женске парламентарне мреже,
  • Светлана Селаковић, помоћница покрајинског секретара за равноправност полова у Покрајинском секретаријату за социјалу политику, демографију и равноправност полова и
  • Диана Миловић, директорка Завода за равноправност полова.  

 „16 дана активизма против насиља над женама” је глобална кампања коју обележава 1700 организација у више од 100 држава света. Кампања почиње 25. новембра на Међународни дан борбе против насиља над женамаи завршава се 10. децембра на Дан људских права.

Представнице покрајинских родних механизама овом приликом ће најавити десетак догађаја - од трибина, преко представљања студија и конференција за медије, па до XИII Годишње конференције Мреже „Живот без насиља” - који ће се у овом периоду одржати на територији АП Војводине, а календар дешавања ће медијима бити предочен на лицу места.

Молимо медије да извештавају.

Додатне информације на 063 105 17 15.


Нисмо свесни колико је података о нама доступно разним институцијама. Право на приватност смо лепо дефинисали, али је оно, кад изостане ефикасна заштита, само пука прокламација, изјавио је на прошлонедељној конференцији „Слобода, безбедност: право на приватност” Шућко Баковић, заштитник људских права  и слобода из Црне Горе. Он је, учествујући на округлом столу „Право на приватност из угла људских права и судске заштите”, у наставку свог излагања нагласио да:

- Напредујемо у легислативи, али не и у пракси. Преузимамо вредности и институте европског права, али смо задржали стару логику деловања.

И остали учесници у дебати – омбудсмани или њихови заменици из Босне и Херцеговине, Хрватске, Албаније, Македоније, Војводине, као и судије, новинари и представници цивилног друштва  -  били су сличног мишљења: присуствујемо правој инвазији на приватност, а та инвазија отвара могућности за разне злоупотребе, од крађе података и разних манипулација до изнуде. 

- Оно што мене плаши су злоупотребе података. Какве су безбедносне провере прошли људи који имају увид у наше податке и који их користе, проф. др Љубинко Митровић, омбудсмен Босне и Херцеговине.

Поред овог, постављена су још нека питања, итекако важна за заштиту приватности. На пример, да ли податке до који смо дошли у поступању можемо да дајемо другим институцијама и органима, а нарочито онима за чији смо надзор надлежни? Да ли је и колико присуство омбудсмана у медијима и притисак преко јавности ефикасан? Колико је и зашто је анонимизација података важна? Како остварити баланс између безбедности и права на приватност?

Право на приватност је изузетно важно, подсетио је Нанад Вујић, из Правосудне академије, али се разговор о њему  не може свести само на заштиту података о личности. Поред тога, важно је и питање о чијој је приватности реч. Ако је реч о приватности детета, онда оно, по Вујићевим речима, има предност у односу на право јавности да зна.

Медији који не поштују право на приватност, не поштују ни истину, нагласила је др Зорица Мршевић, из Института друштвених наука. Она је додала да приватност нарушава и оно што данас еуфемистички називамо пост-истином, па је изразила бојазан да ћемо бити у озбиљној невољи, ако концепт пост-истине уђе у институције. По речима Александре Петровић, новинарке Политике, у раду округлог стола требало је да учествује и више људи из медија.

Чињеница је да медији крше право на приватност, али они у томе нису усамљени.  Др Јован Ћирић, судија Уставног суда Србије, подсетио је и на речи Ендија Ворхола да данас свако може имати својих неколико минута славе. А у свету у коме свако жели постати славан, па макар и неколико минута, право на приватност, онако како су га још у XИX веку дефинисали амерички правници Ворен и Брандајс –као право да будемо остављени на миру – изгледа да више не важи.

Расправа на округлом столу ипак би се могла резимирати оптимистичним закључком. Чињеница је да се на приватност атакује са свих страна, као што је и чињеница да се људска права и слободе, нарочито након 11. септембра, ограничавају честим позивањем на безбедност. Све су то непријатне чињенице, али решења, по мишљењу учесника округлог стола, треба тражити у прецизном правном нормирању, успешном балансу између људских права, права на приватност и безбедности, промовисању културних образаца који истичу вредност и важност приватности, те истрајном грађанском ангажману.

Одржавањем округлог стола приведена је крају дводневна Међународна научна конференција „Слобода, безбедност: право на приватност”, коју су у Новом Саду организовали Покрајински заштитник грађана – омбудсман и београдски Институт за криминолошка и социолошка истраживања. Одржавање конференције, која је окупила око 130 учесника из 13 земаља, подржали су Правосудна академија и Организација за безбедност и сарадњу – Мисија у Србији.


У духу овогодишњег гесла УНИЦЕФ-а поводом 20. новембра, Светског дана детета: #ДецаПреузимају (#KidsTakeover), деци широм света биће омогућено да симболично узму водећу реч као равноправни учесници у одлучивању о својим људским правима у најважнијим установама и другим институцијама дневног политичког и друштвеног живота. Иступајући пре свега у име својих вршњака који немају могућности да се нормално школују, лече, па и хране, облаче и играју, ученици основних школа са територије Војводине сешће у клупе покрајинских посланика.

Полазећи од става да су потпуна заштита и унапређење права детета могући тек уз обезбеђивање смисленог и активног укључивања деце у све аспекте друштвеног живота, Покрајински заштитник грађана – омбудсман у 2017. години започео је реализацију едукативних активности у војвођанским основним школама. У њима је до сада учествовало око 200 ученица и ученика четвртих разреда у девет основних школа који су имали прилику да сазнају више о својим правима, одговорностима и обавезама деце и одраслих у контексту заштите права детета и могућностима активнијег учешћа у остваривању, заштити и унапређењу сопствених права. Ученици су том приликом износили и своја виђења окружења у ком живе и одрастају, свој поглед на права детета и проблеме које их тиште.

Желећи да приближи широј јавности дечје виђење света и њихов поглед на теме из области права детета, Покрајински заштитник грађана – омбудсман ће поводом Светског дана детета, организовати изложбу ликовних и литерарних радова ученика који су учествовали у поменутим едукативним активностима. Изложба ученичких радова под називом „ОПРАВЉЕНИ СВЕТ” биће отворена у среду, 22. новембра 2017. године у 11 часова у Скупштини АП Војводине. Истовремено, у циљу бољег упознавања ученика са смислом и начином рада места на ком се доносе важне одлуке у Покрајини, као и њиховог подстицања на активнији приступ заштити и унапређењу својих права, Покрајински омбудсман ће дан отварања изложбе искористити и за симулацију рада скупштине са ученицима. Током ове симулације, ученицима ће бити презентовани закључци и запажања Покрајинског омбудсмана до којих је дошао у разговору с ученицима, а они ће имати прилику да ова запажања допуне и да изгласају своје закључке. У програму ће наступити и Дечји хор АКУДУНС „Соња Маринковић“, а ученици ИВ 1 одељења ОШ „Свети Сава” из Житишта извешће и једну представу.

Покрајински омбудсман, у складу с Конвенцијом УН о правима детета, жели да подстиче активно учешће деце у друштвеном животу које је неопходно како за њихов лични развој, развој самопоуздања и друштвених вештина, тако и за допринос развоју грађанског  друштва и развоју друштвене одговорности. На тај начин деца уче начине на које могу да допринесу својој заједници, како да сама буду одговорна, али и како да утичу на доносиоце одлука и власт даи они буду одговорнији. Због тога ће Покрајински омбудсман проширити активности едукације деце, младих, али и стручњака из различитих области друштвеног и јавног живота, доносиоце одлука, представнике локалних и покрајинских власти о правима детета. Истовремено, планирано је и иницирање и развијање сарадње са ученичким парламентима војвођанских основних и средњих школа, формирање Дечјег савета Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана, као и подстицање успостављања сличних тела на нивоу јединица локалне самоуправе у АП Војводини. Имајући то у виду, већ следећа активност омбудсмана у новембру биће својеврсни „час о људским правима”, који ће се одржати у Гимназији „Светозар Марковић” у Новом Саду. Том приликом гимназијалци ће се упознати са концептом дечијих и људских права, као и са нормативним, институционалним и функционалним оквирима њиховог остваривања и заштите. Младима ће бити указано начине на које и сами могу учествовати у разговорима и активностима у вези са питањима која се тичу права детета и тиме обезбедили поштовање сопственог права на партиципацију, једног од четири основна принципа Конвенције о правима детета, на чијој примени надлежни Комитет УН посебно инсистира.

Светски дан детета, 20. новембар, обележава се на дан када је, на Генералној скупштини УН 1989. године, усвојена Конвенција о правима детета, документ у којем су на једном месту обухваћена сва дечја људска права. Уз право на живот, опстанак и развој, право на заштиту од дискриминације, те најбољи интерес детета, Конвенција издиже право детета на партиципацију на ниво принципа без чијег остварења није могућа адекаватна заштита свих других права. Бројним промотивним активностима широм света овај датум обележава се како би се скренула пажња на специфичност детињства, као и на посебност и потенцијал сваког детета.

Фотографија: Интернет


Обраћањем проф. др Зорана Павловића, покрајинског заштитника грађана – омбудсмана, данас је у Новом Саду почела са радом дводневна научна конференција „Слобода, безбедност: право на приватност“, коју организују Покрајински заштитник грађана – омбудсман и београдски Институт за криминолошка и социолошка истраживања.

Поздрављајући присутне, професор Павловић је, у име организатора конференције, истакао да су концепти слободе, безбедности и приватности од суштинског значаја за свако друштво које је жели да се назове демократским, које жели да се заснива на владавини права и легитимише поштовањем, ефикасном заштитом и што потпунијим остваривањем људских права и слобода.

-           Живимо у времену које обилује неизвесностима, драматичним претњама, сукобима, успоном фундаментализма, тероризмом, бројним миграцијама, страхом од катастрофа, организованог криминала и неизвесне будућности. Присутну несигурност само појачава застрашујућа моћ технологије, пред којом наша приватност као да остаје без ефикасне заштите. У таквој ситуацији и не чуди што је велики број људи спреман да безбедност претпостави слободи.

Подсећајући учеснике конференције да је приврженост слободи ослонац у тренуцима када је потребно да удружимо снаге како бисмо наш и живот наше деце учинили бољим и вредним живљења, покрајински омбудсман је упозорио да је однос између слободе и безбедности пун напетости и да је илузија веровати да се та напетост неће рефлектовати и на нашу приватност.

-           Без ефикасно заштићене приватности, нема квалитетног живота у слободи, поручио је професор Павловић. Заштићена од спољних утицаја, приватна сфера је предуслов слободе и развоја човека.

Успешан рад учесницима конференције пожелели су и Иштван Пастор, председник Скупштине АП Војводине, , Душан Николић, ректор Универзитета у Новом Саду и Душан Биланџић, специјални саветник у Канцеларији шефа Мисије ОЕБС-а у Србији, а у свом писму подршке и Весна Илић Прелић, председница Уставног суда Србије.

У свом поздравном говору Иштван Пастор је подсетио присутне да је право на приватност важно зато што је оно родно место човека као политичког субјекта, који се, као такав, на овим просторима „родио“ пре 269. година, за време опсежних реформи Марије Терезије. Тада су, наиме, поданици уз приватно име добили јавно презиме и на имовину кућни број. Тек од тог тренутка, нагласио је Иштван Пастор, човек постаје јавни политички субјект и ослонац грађанске и правне државе.  

Првог дана, учеснике конференције очекује дуг и интензиван програм рада, а конференција ће бити организована у два тематска блока - “Слобода и право на безбедност“  и  „Право на приватност – кривичноправни аспекти“. Велики број излагача, њих укупно 26, настојаће да у тематизацију слободе, безбедности и приватности  уведе и појмове анонимности, права деце и права националних мањина, световности, слободе вероисповести, деприватизације религије, слободе говора, хомофобичног насиља, миграната, тероризма, угрожених сведока и њиховог права на заштиту приватности, казненоправне политике, тајног надзора комуникација, грађанскоправне заштите, ДНК профила, медијског деловања, заштите тајних података у пореском поступку, као и низ других појмова од великог значаја за конституисање Србије као отвореног и друштва заснованог на владавини права. 

Конференција ће сутра наставити рад излагањем Милана Шкулића и Јована Ћирића, судија Уставног суда Србије, те Марине Царић, са Правног факултета Свеучилишта у Сплиту. Њиховим излагањима биће окончан рад у оквиру друге по реду тематске целине „Право на приватност – кривичноправни аспекти“. Након тога биће организован округли сто на тему „Право на приватност из угла људских права и судске заштите“, у коме ће учествовати представници независних институција, национални омбудсмани из суседних земаља, судије, тужиоци, представници Управе за борбу против тероризма, цивилног друштва и новинари.