Please select your page

Вести

фото

Телесно кажњавање угрожава физички интегритет и достојанство детета и мора бити забрањено – истакли су учесници округлог стола који је јуче, у организацији Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана и Центра за права детета, одржан у Новом Саду.

Пажња учесника расправе била је фокусирана на нормативни оквир забране телесног кажњавања деце, на психо-социјалне последице физичког кажњавања, на ненасилне, партиципативне моделе васпитања и дисциплиновања деце, као и на улогу професионалаца у промовисању позитивних и укључујућих модела.

У Србији постоји нормативни оквир за заштиту деце, али он, по оцени учесника округлог стола, није усаглашен са међународним правним стандардима. Поред овог постоји и низ других проблема – закони се недоследно примењују, друштво показује отпор укидању телесног кажњавања, а снажно присуство патријархата доприноси да васпитање деце непрестано осцилира између превелике попустљивости родитеља и честе примене телесних казни. На округлом столу је изнет податак да је око 45 одсто деце у Србији изложено телесном кажњавању и психичкој агресији, као методу дисциплиновања.

Оно што у сваком разговору о телесном кажњавању није могуће избећи су последице ове врсте кажњавања по физички, ментални, социјални и образовни развој детета. На скупу је истакнуто да дете изложено телесном кажњавању теже усваја моралне принципе и вредности, губи самопоштовање, постаје агресивно, па и само, када одрасте и ојача, примењује насиље, јер га сматра ефикасним начином решавања проблема.

Последице, међутим, није могуће ограничити само на децу, јер оне погађају и особе које примењују физичко кажњавање. Родитељи се често осећају кривим и немоћним, комуникација између њих и деце слаби, а поверење се губи и нестаје.

фотоТелесно кажњавање није безалтернативни метод дисциплиновања деце. Постоје и методе дисциплиновања које се не ослањају на употребу силе, као што постоје и подстичући, а не само кажњавајући ауторитети. Деца, истакли су учесници округлог стола, имају право на уважавање своје индивидуалности, на сигурност и васпитање које јача њихово самопоуздање, подстиче њихову самоконтролу, слободу избора и одговорност. 

Концепт „позитивног родитељства“ погодује таквом васпитању, јер почива на поштовању детета и његових права и интереса. То је подстицајан, али не и лако остварив концепт. Нарочито не у друштву које је, попут нашег, суочено са кризом вредности, сиромаштвом и културом насиља.

Захваљујући се присутнима на учешћу раду округлог стола, проф. др Зоран Павловић, покрајински омбудсман, је најавио да ће институција на чијем је челу у наредном периоду организовати низ разговора са организацијама које заступају интересе младих.
„То је један од начина да се што боље упознамо са проблемима деце и младих, али и да им приближимо институцију која се бави заштитом њихових права. Наш циљ је да са младима разговарамо и о кључним проблемима друштва - а један од њих је телесно кажњавање – као и да их подстакнемо да нам се обраћају у већој мери, него до сада“.


фото

Представници Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана Анико Ширкова, заменица, и Стефан Тодоровић, млађи саветник, посетили су у уторак, 19.06.2018. године, као чланови тима Националног механизма за превенцију тортуре и нечовечног поступања, Специјалну болницу за психијатријске болести у Ковину.

Како би стекли што потпунији увид у рад болнице, чланови Националног механизма били су подељени у три радне групе, а њихова пажња била је усредсређена на положај болесника, болесничку документацију и материјалне услове рада.

Посета Специјалној психијатријској болници у Ковину одвијала се под надзором Посматрача националног механизама за превенцију тортуре.


фото

Покрајински заштитник грађана – омбудсман учествовао је у раду конференције „Укључивање уживо – ка инклузивној омладинској политици“, која је одржана 19. јуна 2018. године у Палати Србија у Београду, у организацији Београдског центра за људска права, Националне асоцијације практичара/-ки омладинског рада, Кровне организације младих Србије и Националне асоцијације канцеларија за младе, уз подршку Министарства омладине и спорта и Мисије ОЕБС-а у Србији.

Овај догађај био је прилика за окупљање релевантних учесника у остваривању циљева Националне стратегије за младе 2015 – 2025, са јединственом идејом да је дугорочно и одрживо укључивање младих могуће кроз сарадњу међу партнерима са различитим надлежностима који заједнички обезбеђују младима, посебно из друштвено осетљивих група, приступ различитим услугама доступним у заједници. У расправи на тему недостајућих компетенција у спровођењу инклузивне омладинске политике и начина како их стећи, заменик омбудсмана Милан Дакић и саветница Жељка Продановић су говорећи о искуствима институције у овој области, посебно указали на кључни значај информисања и едукације младих, као предуслова уживања многих људских права, путем упознавања са институтима који обезбеђују њихову партиципацију у друштвеном и политичком животу, као и са постојећим механизмима за ефикасно остварење овог циља.

фото

Покрајински заштитник грађана – омбудсман ће у наредном периоду у сарадњи са омладинским организацијама са територије АП Војводине истражити проблеме са којима се млади суочавају приликом остваривања својих права, а који се тичу образовања, стручног усавршавања, запошљавања, здравља, безбедности и других питања.

Као први корак у овој активности, у понедељак 25. јуна 2018. године у Новом Саду, биће одржан састанак са представницима омладинских организација, на којем ће омбудсман упознати младе са својим радом и пружити им друге информације у области заштите њихових права.

Очекивани резултати састанака би били упознавање институције омбудсмана са радом ових организација и могућностима које нуде младима, затим умрежавање, сарадња и међусобна подршка током остваривања циља приближавања институције младима кроз различите активности, а током текуће године организоваће се слични састанци и у Сомбору, Вршцу и Кикинди.


фото-најава

У организацији Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана у петак, 22. јуна, у Пландишту ће бити одржан састанак чланова Координационог тима мреже „Живот без насиља“ са надлежним органима и установама општине, које се баве питањима насиља у породици.

Састанак се у Пландишту организује из два разлога – први је борба против насиља у породици, јер успешност те борбе подразумева сарадњу, ефикасан и синхронизован наступ различитих институција, установа и органа на свим нивоима поступања. Други разлог је чињеница да у овој локалној самоуправи не постоји институција локалног омбудсмана, па се организацијом састанка жели скренути пажња на значај и улогу локалног омбудсмана у заштити људских права.

Одлука да се састанак организује у Пландишту донета је на предлог Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана, на претходном састанку Координационог тима који је одржан у Новом Саду.

Састанак ће се одржати у просторијама Културно-образовног центра „Вук Караџић“ (адреса: Војводе Путника бр. 38) са почетком у 11 часова.

 


вест11Студентима Правног факултета из Новог Сада, који су практичну наставу обављали у институцијама Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана, републичког Заштитника грађана и правосудним органима у Новом Саду, данас су у амфитетру Правног факултета свечано уручени сертификати.

Сертификати су уручени и студентима који су успешно реализовали програм Правне клинике за борбу против трговине људима и Правне клинике за заштиту животне средине, као и студентима који су учествовали у раду Центра за симулацију суђења Правног факултета у Новом Саду.

У име Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана сертификате студентима је уручила Анико Ширкова, заменица покрајинског омбудсмана.