Please select your page

Најаве

фото-најава

У организацији Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана у петак, 22. јуна, у Пландишту ће бити одржан састанак чланова Координационог тима мреже „Живот без насиља“ са надлежним органима и установама општине, које се баве питањима насиља у породици.

Састанак се у Пландишту организује из два разлога – први је борба против насиља у породици, јер успешност те борбе подразумева сарадњу, ефикасан и синхронизован наступ различитих институција, установа и органа на свим нивоима поступања. Други разлог је чињеница да у овој локалној самоуправи не постоји институција локалног омбудсмана, па се организацијом састанка жели скренути пажња на значај и улогу локалног омбудсмана у заштити људских права.

Одлука да се састанак организује у Пландишту донета је на предлог Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана, на претходном састанку Координационог тима који је одржан у Новом Саду.

Састанак ће се одржати у просторијама Културно-образовног центра „Вук Караџић“ (адреса: Војводе Путника бр. 38) са почетком у 11 часова.

 


фб НАЈАВА ЦИР

Рад на заштити и унапређењу права припадника националних мањина једна је од кључних области рада Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана.

У жељи да допринесе јавном дијалогу о актуалним темама и питањима друштвене интеграције националних мањина, као и да омогући размену сазнања и искустава са представницима мањинских самоуправа из суседних земаља, Покрајински омбудсман ће 12. и 13. априла у Новом Саду организовати међународну конференцију на тему „Језик, култура и идентитет“.

Организовањем конференције, Покрајински омбудсман жели да укаже на значај и важност очувања националног идентитета, нарочито у вишејезичном и мултикултуралном окружењу, да утиче на повећање капацитета националних савета националних мањина, као и да укаже на потребу очувања и неговања контаката са сународницима у матичној земљи.

На конференцији ће, поред домаћих, учествовати и представници мањинских самоуправа из Хрватске, Румуније, Мађарске.

Рад конференције одвијаће се у великој Сали скупштине АП Војводине.

Агенду скупа можете погледати у прилогу.

Преузмите документа:
Download this file (Агенда.pdf)Агенда конференције321 kB

фб НАЈАВА ЦИР

Проф. др Зоран Павловић, покрајински заштитник грађана, посетиће у понедељак Сенту. Са представницима локалне самоуправе, Опште болнице, невладиних организација и Завода за културу војвођанских Мађара, покрајински омбудсман, његови заменици/це и сарадници, разговараће о стању људских права у локалној заједници, као и о улози и значају локалног омбудсмана.

У агенди скупа, предвиђени су и разговори о раду Савета за родну равноправност и Савета за децу, затим о правима из области социјалне заштите, искуствима у раду са особама са инвалидитетом, остваривању демографске стратегије, али и добре управе.

Посете локалним самоуправама представљају редован облик активности покрајинског омбудсмана и служе стицању што потпунијег увида у остваривање људских права, проблеме грађана и функционисање органа локалне самоуправе.

Пошто Закон о локалној самоуправи омогућује, али не обавезује јединице локалне самоуправе да образују локалне омбудсмане, ту могућност у АП Војводини је од 2006. године до данас, искористило само неколико локалних самоуправа. Посетом Сенти, као и разговорима са представницима осталих војвођанских општина, покрајински омбудсман жели да укаже на важност омбудсманске заштите људских права и подстакне њену институционализацију и у преосталих 37. јединица локалне самоуправе.


фб НАЈАВА ЦИР

Особе са инвалидитетом у Србији се суочавају са мноштвом проблема – игнорацијом, омаловажавањем, дискриминацијом, насиљем, сиромаштвом, незапосленошћу, социјалном невидљивошћу, изолацијом и рестриктивном прописима који отежавају остваривање њихових образовних, здравствених, социјалних и културних права. Посвећен заштити и унапређењу људских права, Покрајински заштитник грађана – омбудсман организује округли сто под називом „Од пацијента ка грађанину“.

Округли сто ће се одржати у уторак, 20. марта, у Плавој Сали Скупштине града Новог Сада, улица Жарка Зрењанина 2, са почетком у 10.00 часова.

Поред покрајинског омбудсмана и његових сарадника, на округлом столу ће учествовати: др Дамјан Татић, члан Комитета УН за права особа са инвалидитетом, Вера Гркавац, начелница Управе за социјалну и дечију заштиту, др Милка Будаков, заменица покрајинског секретара за за социјалну политику, демографију и равноправност полова, Славица Марковић, експерткиња из области образовања особа са инвалидитетом, Јосип Влчек, председник координационог одбора организација особа са инвалидитетом града Новог Сада, Јулијана Чаталинац, из Центра за за самостални живот особа са инвалидитетом и Марија Парњицки из ЕХО-а, Нови Сад
Агенду округлог стола можете погледати у прилогу.

Будући да положај особа са инвалидитетом, као и проблеми у остваривању њихових права, представљају легитиман предмет интересовања јавности, покрајински заштитник грађана позива медије да јавност информишу о раду округлог стола.

Време за давање изјава је ограничено на 30 минута пре почетка скупа и у том временском оквиру проф. др Зоран Павловић, покрајински омбудсман, одговараће на питања новинара.

Преузмите документа:
Download this file (дневни-ред-20032018.pdf)Дневни ред округлог стола186 kB

фб НАЈАВА ЦИР

Покрајински заштитник грађана – омбудсман у сарадњи са Центром за истраживање етницитета из Београда организује округли сто посвећен делотворном учешћу националних мањина у раду органа јавне власти и јавних служби, настојећи да допринесе сагледавању стања у овој области.

Округли сто се остварује у вези са пројектом који спроводе Центар за истраживање етницитета, Координација националних савета националних мањина и Министарство државне управе и локалне самоуправе, чији је циљ утврђивање предлога одрживих решења за унапређење заступљености националних мањина у јавном сектору.

Присутнима ће се обратити Зоран Павловић, покрајински заштитник грађана – омбудсман, Горан Башић из Центра за истраживање етницитета, Иван Бошњак, државни секретар и Јене Хајнал, председник Националног савета мађарске националне мањине.

Округли сто ће се одржати у петак, 23. фебруара 2018. године са почетком у 11.00 сати у згради Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана (Булевар Михајла Пупина 25, сала на IV спрату).

Позивамо средства јавног информисања да извештавају! Изјаве за медије ће се давати пре почетка скупа.


Последње најаве


Најчитаније вести


Медијски кутак