Please select your page

Pokrajinski ombudsman na međunarodnoj konferenciji o bezbednosti dece

Pronađi mePokrajinska zaštitnica građana – ombudsmanka doc. dr Dragana Ćorić sa savetnikom Milanom Dakićem, prisustvovala je 8. Godišnjoj konferenciji o bezbednosti dece „Bezbednost i odgovornost 2023“ koja je u organizaciji Centra za nestalu i zlostavljanu decu održana 25. oktobra 2023. godine u Beogradu.

Događaj je započet zvaničnim puštanjem u rad sistema „Pronađi me“ koji je osmišljen tako da doprinese bržem i pravovremenom rešavanju slučajeva nestanaka dece.

Pod opštim naslovom „Prevencija i socijalna adaptacija dece sa problemima u ponašanju i/ili u sukobu sa zakonom“, stručni deo konferencije bio je podeljen na više zasebnih tematskih celina, odnosno relevantnih predavanja i panel diskusija, na kojima je bilo reči o  osnovnim znanjima i razjašnjenjima pojma prava deteta, o nasilju nad i među decom, unapređenju usluga za podršku porodicama kao mere prevencije problema u ponašanju kod dece i mladih, primerima dobre prakse stručnjaka iz Sjedinjenih Američkih Država u preventivnim programima i resursima koji unapređuju bezbednost dece u kriznim situacijama te uspešnim intervencijama u situacijama koje uključuju maloletne počinioce krivičnih dela, kao i o izazovima i mogućnostima prevencije kod dece sa problemima u ponašanju.