Please select your page

Сарадња у новим областима и активностима

Факултет за правне и пословне студије „Др Лазар Вркатић” и Покрајински заштитник грађана - омбудсман већ годинама успешно сарађују у области едукације студената овог факултета о људским правима. Међутим, имајући у виду планове ове институције након ступања на дужност новог покрајинског заштитника грађана - омбудсмана у децембру прошле године, на састанку одржаном прошле седмице закључено је да су се створиле нове могућности за сарадњу у области научно-истраживачке и издавачке делатности. 

Проф. др Зоран Павловић, покрајински заштитник грађана - омбудсман и проф др Мирјана Францешко, декан Факултета за правне и пословне студије „Др Лазар Вркатић” размотрили су том приликом могућности укључивања студената права, психологије и енглеског језика у активности Покрајинског омбудсмана у виду практичне наставе коју би студенти обављали у разним одељењима ове институције. Очекује се да ће овакав вид сарадње допринети повезивању теоријског знања студената са његовом применом у конкретним, али ипак несвакидашњим животним ситуацијама у окружењу које, како је искуство показало, захтева пре свега креативност, размишљање изван задатих оквира и посвећеност хуманистичким вредностима. 

Прва група од пет студената права са овог факултета свој програм практичне наставе започела је данас. Студенте је, као и раније, по њиховом доласку поздравио професор Павловић, док ће током наредних дана имати прилику да се упознају са надлежношћу и начином рада институције. Уз то, студенти ће са саветницама и саветницима који посупају по притужбама грађана размотрити најзанимљивије предмете у областима општих надлежности, заштите права детета, националних мањина и родне равноправности, као и да се стекну увид у друге аспекте рада институције Покрјаинског заштитника грађана - омбудсмана, попут сарадње са другим институцијама, међународним и домаћим организацијама, односе са јавношћу и научно-истраживачку и издавачку делатност.