Please select your page

Дан безбедног интернета у ЕУ Инфо поинту: Сурфуј и не брини

„Сурфуј и не брини” била је тема јучерашњег сусрета тридесетак ученика шестог разреда Основне школе „Иво Лола Рибар” из Новог Сада са представницима Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана у Информационом кутку Европске уније у Новом Саду (ЕУИП НС), а поводом Дана безбедног интернета. Дан безбедног интернета је међународна иницијатива подржана од стране Европске Уније и обележава се свакегодине првог уторка у фебруару.

Институцију Покрајинског омбудсманаи публикацију „Експлоатација деце на интернету” ученицима је представила Анкица Драгин, једна од ауторки истраживања насталог у оквиру пројекта „Превенција експлоатације деце у Југоисточној Европи” реализованог још 2013. године, првог те врсте у нашој земљи. Посебну страницу на сајту Покрајинског омбудсмана посвећену безбедном интернету за децу представио је сарадник ове институције Ален Шајфар задужен за информационе и комуникационе технологије. На пријемчив и сликовит начин тинејџерима су предочени основни начини безбедног коришћења интернета, као и последице неодговорног и непромишљеног комуницирања путем друштвених мрежа и постављања непримерених садржаја на њих. Питања ученика у вези са конкретним недоумицама приликом приступања разним садржајима на интернету и њиховог коришћења указују на то да је тема истраживања „Експлоатација деце на интернету” све актуелнија у њиховој међусобној, вршњачкој комуникацији, али и у разговорима са родитељима и наставницима, као и да је ниво знања деце о томе са којим опасностима се могу срести приликом коришћења интернета виши у односу на време спровођења овог истраживања.

Присутним одраслима, нарочито наставницима који су дошли у пратњи деце, предочено је да сајт Покрајинског омбудсмана „Безбедан интернет за безбедну децу”, између осталог, садржи информације и упутства намењена и родитељима и наставницима, као и на то да је    

Влада Републике Србије у јуну 2016. године донела Уредбу о безбедности и заштити деце при коришћењу информационо-комуникационих технологија, којом супрописане превентивне мере за безбедност и заштиту деце на интеренету. Две основне мере предвиђене овом Уредбом сагласне су појединим препорукама истраживања Покрајинског омбудсмана „Експлоатација деце на интернету” и подразумевају првенствено информисање и и едукацију деце, родитеља и наставника, као и успостављањејединственог места за пружање савета и пријем пријава у вези безбедности деце на интернету при Министарству трговине, туризма и телекомуникација.