Please select your page

Једанаеста конференција Мреже „Живот без насиља”: Истанбулска конвенција - Одговорност и обавезе институција

Једанаеста по реду конференција покрајинске Мреже институција „Живот без насиља” одржана је данас у Скупштини АП Војводине у организацији Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана. Овогодишња конференција бавила се одговорношћу и обавезама надлежних инсититуција у светлу Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици (Истанбулске конвенције), као и променама које доноси недавно усвојен Закон о спречавању насиља у породици.

Изражавајући своје задовољство што је овај скуп окупио представнике и представнице свих институционалних система на свим нивоима власти, стручне и научне јавности, али и и организација цивилног друштва, проф. др Зоран Павловић, покрајински заштитник грађана - омбудсман, у свом поздравном говору посебно је истакао оно што је циљ оснивања, али и основ функционисања Мреже „Живот без насиља”, чијим радом координира институција на чијем је челу:

„Моја жеља је да данас овде, заједничким напором учинимо све како бисмо повратили поверење грађана у институције. Како бисмо свима онима који су угрожени и виктимизирани показали да нису сами и да, макако то прозаично звучало, покажемо да држава води рачуна о интересима својих грађана. Такође, желимо да пошаљемо јасну поруку онима који врше насиље да се оно неће толерисати. Да нећемо окренути главу на другу страну ида имамо јасну стратегију нетолеранције, кажњавања, али и обавезујућег третмана насилника. Тек системским, холистичким приступом, могуће је учинити значајнији помак у заштити жена, али и других жртава насиља. Тек постизањем високих стандарда у раду свих карика у ланцу поступања моћиће се остварити пројектовани циљеви. Ланац је јак колико и његова најслабија карика, а превенција насиља не трпи овакве слабости.”

Уз професора Павловића, покрајинског заштитника грађана - омбудсмана, учесницима су се током уводне пленарне сесије обратилии Снежана Седлар, потпредседница Скупштине АП Војводине, Слободан Јосимовић, заменик тужиоца у новосадском Вишем јавном тужилаштву, Тања Игњатовић из Аутономног женског центра и професор др Тихомир Вејновић, управник Клинике за гинекологију и акушерство КЦ Војводине. Прилику да активно учествују у раду Конференције учесници су ималу у оквиру једног од четири панела посвећених специфичним темама. У панелу о насиљу у породици као безбедоносном питању са учесницима су разговарале Гордана Стевановић, заменица Заштитника грађана Републике Србије и Маја Бјелош из Београдског центра за безбедносну политику. О специфичним ризицима жена из мањинских заједница са посебним освртом на ромску заједницу говорили су др Горан Башић, директор Института друштвених наука и посланица у Скупштини АП Војводине Јелена Јовановић. Уводничари панела о превенцији и третману сексуалног насиља били су Биљана Делић из Покрајинског секретаријата за здравство и др Никола Петковић из Окружног затвора у Новом Саду. Медијско извештавање о насиљу у породици и према женама било је тема о којој су са учесницима конференције разговарале др Зорица Мршевић, научна саветница у Институту друштвених наука и новинарка Душка Бајић, једна од ауторки серијала „Док није касно”, који се емитује на првом програму РТВ Војводине и бави се темом личног наоружања и насиља, укључујући и насиље у породици.

Конференција је ове године окупила око 120 представника судова и тужилаштава, полиције, центара за социјални рад, здравствених установа, јединица локалне самоуправе, националних савета националних мањина, као и локалне заштитнике грађана и представнике стручне и академске јавности. Након презентације закључака из четири тематска панела, др Вељко Делибашић, научни сарадник Универзитета у Београду говорио је о усклађивању кривичног законодавства са Истанбулском конвенцијом. Излагањем о синдрому Ђеновезе, односно о тзв. посматрачима насиља, професор Павловић, покрајински заштитник грађана, затворио је конференцију разматрајући питање одговорности свакога кога насиље дотиче, нарочито његових очевидаца и сведока, да предузму нешто како би се оно спречило.

Као и ранијих година, закључци са годишње конференције Мреже „Живот без насиља” биће упућени надлежним органима са циљем да се укаже на актуелна питања и проблеме у вези са поступањем у случајевима насиља у породици и родно условљеног насиља, односно на могућности унапређења формалноправног оквира и рада институција у циљу његове превенције и спречавања.