Please select your page

Истраживање о поступању институција у АП Војводини у случајевима насиља у породици

Покрајински заштитник грађана - омбудсман већ девет година од надлежних институција на територији АП Војводине прикупља податке о насиљу у породици. Полазећи од тога да насиље у породици представља један од најгрубљих видова кршења људских права, Покрајински омбудсман упозорава, пре свега одговорне у институцијама, али и најширу јавност, да због насиља у породици највише трпе жене, деца и старе особе и указује на то да институције имају обавезу да предузимају све законом предвиђене мере да их заштите.

Резултати истраживања спроведених током протеклих девет година указују на то да је у Војводини број регистрованих случајева насиља у породици константно у порасту. Међутим, надлежне институције и органи настављају са изрицањем најблажих санкција починиоцима. Пракса и приступ институција решавању проблема породичног насиља недовољно су усаглашени, а у државним и покрајинским институцијама, још увек не постоје уједначене, континуиране и систематичне базе података и евиденције о случајевима насиља у породици које би омогућиле свеобухватно сагледавање и праћење овог проблема. Самим тим, доводи се у питање и адекватност, сврсисходност и делотворност предузетих мера у циљу превенције и заштите од насиља у породици.

У светлу данашње расправе о Предлогу закона о спречавању насиља у породици у Народној Скупштини Републике Србије, резултати и препоруке истраживања Покрајинског омбудсмана потврђују да је овај закон потребно не само усвојити, него га и ускладити са Конвенцијом Савета Европе о спречавању и борби против насиља према женама и насиља у породици, а потом и доследно примењивати.

Извештај о овом истраживању доступан је на интернет страници Покрајинског заштинтика грађана – омбудсманана.