Please select your page

Дечја недеља: О безбедном интернету са банатским основцима

Овогодишња Дечја недеља, чији слоган је „Нећу да бригам, хоћу да се играм”, у институцији Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана обележена је одржавањем радионица о безбедном коришћењу интернета у основним школама у Житишту и Банатском Карађорђеву.

Радионица, којој је Житишту присуствоало око 160, а у Банатском Карађорђеву око 70 ученица у ученика виших одељења, заснована је на истраживању Покрајинског омбудсмана о експлоатацији деце на интернету. Ово истраживање спроведено је током 2012. и 2013. школске године у оквиру једног од регионалних пројеката чланица Мреже омбудсмана за децу у Југоисточној Европи, а који је подржала међународна организације Спасимо децу (Save the Children International).

Пре почетка радионице, присутнима се обратила заменица покрајинског омбудсмана за заштиту права детета Марија Кордић, која је основцима објаснила значај институције заштитника грађана. О правилним начинима комуникације путем интерета, примереном и недоличном понашању приликом његовог коришћења, знацима који указују на то да је нечија безбедност на интернету потенцијално или стварно угрожена, врстама злоупотребе, нарочито деце и младих, до којих може доћи путем интернета, начинима заштите и особама, односно местима на којима треба затражити помоћ са ученицима су током два школска часа разговарале сараднице у Покрајинском омбудсману Анкица Драгин и Марија Миладиновић. Ученицима су овом приликом подељене и брошурице пројекта о експлоатацији деце на интеренту на којима се радионица базирала. Уз основне савете у вези са безбедним коришћењем интернета, на брошури се налази и линк ка посебној веб-страници Покрајинског омбудсмана на којој се налазе детаљне информације о овој теми намењене како деци и ученицима, тако и родитељима и наставницима.   

Јучерашње радионице организоване су у сарадњи са заштитником грађана Општине Житиште Алексом Кузманом, а присуствовале су им и представница Мисије ОЕБС у Србији Маја Мићић, као и заштитница грађана Града Зрењанина Ана Ковачки и њена заменица Славица Михаљица. 

Фотографија: Покрајински заштитник грађана - омбудсман