Please select your page

Пријеми грађана и посете школама настављају се на јесен

Заменица покрајинског заштитника грађана - омбудсмана Ева Вукашиновић у мају и јуну ове године посетила је још десет војвођанских места. Разговори са грађанима, представницима месних заједница и основних школа били су прилика да се институцију Покрајинског заштитника грађана - омбудсманаиз прве руке информише о стању људских права у малим војвођанским местимау којима припадници националних мањина живе у значајнијем броју.

Институцији Покрајинског заштитнику грађана - омбудсмана током ових пријема обратило се преко 70 грађана. Највећи број проблема на које су се грађани жалили у вези је са немогућношћу остваривања њихових права у  социоекономској сфери живота услед сиромаштва, немогућности запошљавања и остваривања прихода. Другу најчешћу групу притужби грађана чине проблеми у вези са лошим водоснабдевањем. Водоводна инфраструктура и постројења за производљу пијаће воде углавном су застарела или се неадекватно одржавају, најчешће због недовољног износа средстава у буџетима јединица локалних самоуправа или немогућности реализације средстава за ту намену из самодоприноса прикупљених у месним заједницама.

Уз све мањи број ђака у школама уопште, специфични проблеми основних школа у којима се настава одвија и на језицима националних мањина у службеној употреби на терторији АП Војводине односе се превасходно на недостатак стручног кадра који би предавао на мањинском језику, нарочито у вишим одељењима. Саговорници у школама указали су заменици Вукашиновић и на проблеме у вези са квалитетом и могућношћу набавке уџбеника на мањинским језицима, као и на проблеме у организовању наставе предмета од значаја за остваривање права припадника националних мањина - грађанског васпитања, веронауке и језика са елементима националне културе.  

Уз мајске и јунске посете Беркасову, Соту, Арадцу, Михајлову, Локвама, Николинцима, Телечкој, Светозару Милетићу, Пивницама и Силбашу, заменица Вукашиновић је од фебруара до априла претходно обишла још 16 месних заједница, од којих се већина налази на територији јединица локалних самоуправа у АП Војводини у којима не постоји локални заштитник грађана, а нови пријеми грађана биће организовани на јесен.