Please select your page

Посета Геронтолошком центру Бачка Планка

Покрајински заштитник грађана – омбудсман у оквиру својих редовних активности посећује установе социјалне заштите у којима бораве старија лица ради стицања увида у остваривање људских права корисника услуга ових установа. Заменица покрајинског омбудсмана Анико Ширкова и сарадница Јагода Вјештица су јуче посетиле Геронтолошки центар Бачка Паланка.

Геронтолошки центар Бачка Паланка је установа социјалне заштите отвореног типа, тренутно има 104 корисника домског смештаја. Корисницима услуга обезбеђено је становање и задовољење животних потреба тако да су обухваћени сви аспекти живота. О здравственој заштити, у Геронтолошком центру Бачка Паланка, брине се лекар, медицински техничари и физиотерапеут. За одлазак на специјалистичке прегледе корисници се организовано одвозе возилом установе по потреби или у договору са родбином сами обављају ову врсту прегледа. Примењује се и радна и окупациона терапија у којима корисници радо учествују и врло су креативни. У дворишту Геронтолошког центра изграђене су четири салетле где корисници у време топлих дана проводе време уз организоване културно-забавне, рекреативне и радно-окупационе садржаје.

Завршена је изградња два објекта Прихватилишта и Дневног боравка. Капацитет Прихватилишта је 10 корисника и Дневног боравка 10 корисника. Такође су постављена два нова лифта која омогућавају лакшу комуникацију и кретање корисника унутар установе поштујући потребне стандарде.  Ове инвестиције су остварене уз подршку  Министарства  рада, запошљавања и социјалне политике и Покрајинске владе.

Током обиласка дома, као и у разговору са корисницима и особљем, заменица Ширкова се уверила у то да су услови смештаја и живота корисника, као и остале услуге које дом пружа на задовољавајућем нивоу.