Please select your page

Конференција „Жене у ванредним ситуацијама”

У Темишвару је 14. априла одржана конференција под називом: „Жене у вандредним ситуацијама - Европска искуства, решења и регионалне перспективе” на иницијативу Ане Томанове Маканове, потпредседнице Скупштине АП Војводине и потпредседнице Скупштине европских региона, највеће регионалне мреже у Европи која окупља више од 200 чланица. На скупу је учествовала и заменица за равноправност полова у Покрајинском заштитнику грађана – омбудсману Даница Тодоров, а  представила је резултате пројекта „Родна равноправност и ванредне ситуације” чију реализацију је подржала Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена.

Конференција је организована у оквиру редовних пленарних заседања Комитета Скупштине европских региона посвећених комуникацији и активностима у кризним временима. Полазећи од наведене теме, идеја је била да представници региона на једном месту кроз стручну анализу, дијалог, размену мишљења и искустава, сагледају улогу и положај жена у кризним ситуацијама, последице, као и значај активног учешћа жена у креирању политика у кризним ситуацијама, истакла је организаторка скупа Ана Томанова Маканова, која је као потпредседница Скупштине европских регија задужена за једнаке могућности. 

Потреба за укључивањем родне равноправности у политике управљања ризицима је произашла из препознавања чињенице да жене нису само једна од најугроженијих група које погађају природне и антропогене катастрофе, него њихове капацитете и вештине треба имати у виду и приликом креирања процена и планова, у превентивним активностима, али и након настанка катастрофе. Оне имају последице на целу заједницу, али је њихов утицај на жене и децу већи, јер инфраструктурне тешкоће, премештање и изолација, недостатак породичне и друштвене подршке због одсуства мушкараца, падају на терет жена, наглашено је на скупу.

У формалном смислу, родне улоге се огледају у заступљености жена на руководећим местима у управљању ванредним ситуацијама, односно невидљивости њиховог доприноса. Истраживање Покрајинског омбудсмана је показало да у локалним штабовима за ванредне ситуације има 20 одсто жена, али је њихов допринос невидљив, рекла је заменица Тодоров и нагласила да жене сагледавају ризике у својој заједници које мушкарци не виде, као и да систем заштите није прилагођен потребама жена које остају саме с децом и другим члановима породице о којима се старају. Родно условљене разлике највише се испољавају у начину информисања о ванредној ситуацији, али и вештинама које су најпотребније током ванредне ситуације. Женске организације треба да буду препознате у локалним документима и ангажоване у јединицама заштите и спасавања – што би допринело спремности локалних заједница за реаговање у ванредним ситуацијама. Локалним самоуправама је препоручено да укључе грађане и грађанке у све, а посебно у фазу превенције и креирања локалних политика, анализирају локалнекапацитетеи рањивости становништва, повећају знање и вештине чланица женских удружења за учешће у управљању ризицима и успоставе јединице цивилне заштите опште намене у којима ће жене бити равноправно заступљене, рекла је, између осталог Даница Тодоров на конференцији у Темишвару.

Представнице/представници европских региона представиле су на скупу постојеће стање у области родне равноправности са акцентом на кризне ситуације, своје регионалне стратегије и акционе планове, а усвојени су закључци чији је смисао да помогну регионима да што боље приступе процени ризика истовремено примењујући принципе родне равноправности. На стручном скупу су говориле представнице Европског института за родну равноправност, регије Вестерботен из Шведске и регије Алба Јулиа из Румуније.