Please select your page

Покрајински заштитник грађана - омбудсман у војвођанским основним школама: Радионице о правима детета

Покрајински заштитник грађана - омбудсман започео је реализацију едукативних радионица о правима детета у четвртим разредима основних школа на територији АП Војводине.

Прве радионице одржане су у О. Ш. „23. октобар” у Сремским Карловцима и О. Ш. „Јан Чајак” у Бачком Петровцу. До краја школске 2016/2017 године планирано је укупно 18 радионица у девет школа у исто толико војвођанских јединица локалне самоуправе.

Ученици на радионицама имају прилику да се упознају са правима детета и продубе знања о њима, као и да размене своја мишљења и искуства у вези са остваривањем и поштовањем њихових права, али и испуњавањем својих дужности у погледу конкретних права. Учесници радионица по њиховом завршетку имају задатак да, уз подршку својих учитељица и учитеља, заједно са осталим ђацима из њихових одељења израде постере или плакате, ликовне и литерарне радове на теме из области права детета. Након завршетка циклуса едукативних радионица у свих девет школа, Покрајински заштитник грађана – омбудсман ће организовати изложбе и презентације одабраних ученичких радова.

Едукативне радионице Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана о правима детета спроводе се у складу са годишњим планом рада институције и овлашћењем да организује саветовања и кампање у области образовања о људским правима.