Please select your page

Изабране две заменице Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана

Скупштина АП Војводине на седници одржаној 11. децембра 2015. године изабрала је две заменице Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана на мандат од 6 година. За заменицу за заштиту права националних мањина по други пут је изабрана Ева Вукашиновић. За заменицу за опште надлежности изабрана је Анико Ширкова будући да је досадашњим заменицима за ову област Стевану Арамбашићу и Драгомиру Секулићу истекао други мандат.

Ева Вукашиновић, завршила је Правни факултет у Новом Саду, као и две године Летњег правног факултета "Етвеш Лоранд" у Будимпешти како би усавршила употребу стручне правне терминологије на мађарском језику. Током свог радног стажа била је у радном односу у Општинском суду Нови Сад у Градској управи Града Новог Сада, Градској управи за урбанизам и стамбене послове и Стручној служби Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана. Одлуком Скупштине АП Војводине број 112-52/2009 од 18. децембра 2009. године изабрана је за заменицу покрајинског омбудсмана за заштиту права националних мањина где се, уз предмете из области заштите и унапређења права мањина, претежно бави областима комуналних делатности, урбанизма, грађевинарства и заштите животне средине. Учествовала је на бројним домаћим и међународним стручним скуповима, а као предавач и на семинарима о остваривању људских права, посебно из области заштите права националних мањина.

Анико Ширкова, дипломирана правница, рођена је у Сенти 23. јуна 1960. године. Непосредно пре избора за заменицу покрајинског заштитника грађана вршила је дужност председнице Скупштине општине Сента. Током свог радног стажа била је у радном односу у Општинском органу управе СО Сента, Секретаријату за општу управу и друштвене службе Општине Сента, Секретаријату за општу управу Општине Сента, Општинском органу за прекршаје у Сенти, Републичкој управи јавних прихода Подручна јединица Сента, Министарству финансија и економије, Пореској управи Филијала Сента, Општинској управи Општине Сента и Скупштини општине Сента.