Please select your page

Јавно слушање о раду националних савета

17.04.2015.Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине републике Србије организовао је, у петак, у Малој сали скупштине, јавно слушање на тему: Рад и функционисање националних савета националних мањина.

У расправи је указано на низ проблема који утичу на рад и функционисање националних савета, а на које је, у више наврата, до сада већ указивано. Реч је о проблемима везаним за финансирање рада националних савета, игнорантски однос локалних самоуправа, несразмерну заступљеност припадника мањина у управи и јавним службама, проблеме везане за набавку уџбеника и учење српског језика, незаинтересованост медија за рад и проблеме националних савета...

Учесници у расправи изнели су и неколико предлога – да се донесе нови закон о службеној употреби језика и писама, да се принцип сразмерне заступљености прошири тако да обухвати и јавна предузећа, да се иницира увођење Декаде Ашкалија, како би се Влада и све релевантне институције обавезале да ће деловати у правцу унапређења њиховог социјално-економског положаја, као и да се у Србији одреди датум за обележавање Дана мањина.

Јавном слушању присуствовала је Анико Мушкиња Хајнрих, покрајинска омбудсманка, као и представници Министарства за државну управу и локалну самоуправу, Канцеларије за људска и мањинска права, Министарства културе и информисања, Заштитника грађана, ОЕБС-а, представника националних савета и невладиних организација.