Please select your page

9. мај - Симболички важан датум

9. мај, Дан ЕвропеОдлуком Савета Европе, донесеној у Милану 1985. године, 9. мај се обележава као Дан Европе. То је дан у коме се грађанима низом манифестација настоје приближити идеја и вредности Европе. 9 мај је, међутим, и Дан победе над фашизмом. Док Дан победе треба да нас опомене на ужас фашизма, Дан Европе треба да нас подсети да је антифашизам саставни део идентитета модерне Европе.

Подсећајући на симболичку важност 9. маја, Покрајински омбудсман жели да упозори јавност да у условима кризе, заоштрене борбе за оскудна друштвена добра, све већег јаза између богатих и сиромашних, несигурности и осећаја бесперспективности привлачност Европе почиње да бледи.

Свестан да криза смањује социјалну осетљивост на проблеме и патњу других људи, Покрајински омбудсман изражава своје чврсто уверење да огромна већина грађана Војводине у миру, једнакости, слободи, правди, људским правима, владавини права и демократији види оквир који им омогућује да, на што потпунији начин, задовоље потребе, остваре интересе, очувају и унапреде свој идентитет.

У сложеној заједници каква је Војводина, поменуте вредности само добијају на значају. Плурализам језика, вера, култура и етницитета често се у јавности истиче као предност и богатство Војводине, што он, по мишљењу Покрајинског омбудсмана, и јесте, али само уколико се права и слободе њених грађана ефикасно штите.

Основан са циљем унапређења и заштите људских права од повреда које настају у раду органа управе, организација и јавних служби које врше управна и јавна овлашћења, Покрајински омбудсман скреће пажњу и на чињеницу да из године у годину расте број представки којима се грађани обраћају овој институцији. У тој чињеници Покрајински омбудсман препознаје спремност грађана да у односима са органима управе не пристану на пасивну и подређену улогу, као и да у борби за своја права у Покрајинском омбудсману налазе важног савезника.

Последња саопштења


Најчитаније вести


Медијски кутак