Please select your page

Међународни дан борбе против злоупотребе дрога и илегалне трговине

Медјународни дан избеглица

Идући у сусрет 26. јуну који се обележава као Међународни дан борбе против злоупотребе дрога и илегалне трговине или Светски дан дрога, а који је Резолуцијом 42/112 1987. године усвојила Генерална скупштина Уједињених нација који се ове године обележава под слоганом „Суочавање са изазовима дрога у здравственим и хуманитарним кризама“, је израз одлучности да се ојача акција и сарадња у подизању свести о главном проблему који недозвољене супстанце представљају у друштву.

Према резултатима Националног истраживања о стиловима живота становништва Србије, које је уз подршку Европског мониторинг центра за дроге и зависности од дрога (ЕМЦДДА) и Твининг пројекта СР 10 ИБ ЈХ 02 „Имплементација Стратегије за борбу против дрога“ спровео Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, у Србији је бар једном у току живота дрогу користило 8% од укупне попилације, старости од 18 до 64 године.
 
Канцеларија Уједињених нација за дрогу и криминал (Унитед Натионс Оффице он Другс анд Цриме) објавило је глобални извештај о дрогама 2020. године према којим информацијама 269 милиона људи старости између 15 и 64 године је користило неку психоактивну супстанцу, што је око 5,4% светске популације ове животне доби, као и то да се растући тренд итекако уочава.
 
Покрајински заштитник грађана - омбудсман овим путем жели да истакне да нам свима треба бити приоритетан циљ подизање свести о чињеницама које се тичу конзумирања дрога, последицама које оне остављају на здравље, како појединца тако и друштва у целини које то са собом носи и да се ради на што интезивнијој превенцији просветних радника, родитеља, али и деце, у форми здравствено-васпитног рада, како би постигли крајњи циљ, а то је оснаживање самих ученика у процесу доношења одлука и преузимању одговорности за њих.
 

Последња саопштења


Најчитаније вести


Медијски кутак