Please select your page

РАК ДОЈКЕ – РАНА ДИЈАГНОСТИКА ЈЕ КЉУЧ ПРЕВЕНЦИЈЕ

Медјународни дан борбе против рака дојкеСрбија се сврстава у земље са високим ризиком умирања од малигних болести. Рак дојке је најчешће малигно обољење код жена, како у свету, тако и код нас.  У Србији сваке године од карцинома дојке оболи око 4600 жена, док њих око 1600 изгуби живот. У АП Војводини се на годишњем ниову  дијагностикује око 1200 пацијенткиња оболелих од рака дојке.

Важно је напоменути да је ова болест према свим подацима излечива у 90% случајева уколико се благовремено открије - и из тог разлога,  рана дијагностика рака дојке је од пресудног значаја за смањење смртности од ове болести. Најчешће коришћена метода скрининга за откривање рака дојке је мамографија која се, са другим прихваћеним методама, спроводи у циљу откривања потенцијалних малигних тумора у раном стадијуму, када је много већа шанса за излечење у односу на узнапредовалу фазу болести. Наша земља од 2013. године спроводи Национални програм раног откривања карцинома дојке организовањем мамографских прегледа код здравих жена узраста од 50 до 69 година. Како су бројна истраживања показала да редовна мамографија жена узраста од 50 до 69 година смањује смртност од рака дојке, Покрајински заштитник грађана омбудсман позива  све жене да се одазову на скрининг програм које спроводе надлежне здравствене установе, јер рана детекција као превентивна мера даје бољу прогнозу у циљу очувања   живота и здравља. 

Један одсто од свих новодијагностикованих карцинома дојке јавља се и код мушкараца, код којих често не постоји довољна свест о могућности обољевања од ове болести, због чега је карцином дојке код мушкараца, чешће него код жена, са леталним исходом. Из тог разлога, неопходно је спроводити активности у циљу подизања свести у друштву о постојању ове болести, факторима који доприносе појави болести, значају превентивних прегледа, симтомима, дијагностици и лечењу и жена и мушкараца. Истовремено, треба дати подршку и свим другима који се срећу са овом болести, у циљу њиховог оснаживања, како би пружили неопходну помоћ оболелима, када дође до откривања ове болести, од њеног откривања, па до излечења. Едукација од најраније доби део је превентивних активности које треба да постану део наше свакодневице.

Одговарајућа промоција здравља, образовање младих људи о значају превентивног деловања у циљу очувања здравља, сталне акције са циљем едукације и мотивације и жена и мушкараца да се одазову позивима на превентивне прегледе, повећање броја мамографских јединица и обучених људи – све ово неопходно је за превенцију и успешно лечење ове и многих других болести. И за грађане и за здравствене раднике све благовремене превентивне мере и активности кључ су за смањивање броја оболелих од опаке болести - карцинома дојке.

Међународни дан борбе против рака дојке, 24. октобар, је најважнији дан у месецу посвећеном борби против ове болести. Обележава се широм света и код нас, како би се скренула пажња на распрострањеност рака дојке и подигла свест о значају здравих облика понашања у превенцији рака дојке, као и значају раног откривања и могућностима правовременог започињања лечења особа оболелих од рака дојке. Давањем подршке здравственим радницима и релевантним државним институцијама, у њиховим напорима да се са превентивним активностима прегледа обухвате сви припадници ризичних категорија, и позивом свим грађанима и грађанкама да се одазову позиву за укључење у рано откривање рака дојке, Покрајински омбудсман даје свој прилог циљу који је постављен, да се број оболелих ефикасно смањује, а број благовремено дијагностикованих и излечених повећа! Превентивне активности морају бити још чешће и много гласније, и од стране органа јавне власти, здравствених институција и одговорних појединаца, са пуним уважавањем начела хуманости и недискриминације, са свим проблемима и користима које они носе.

Последња саопштења


Најчитаније вести


Медијски кутак