Please select your page

Европска недеља имунизације, 20 – 26. априла 2020. године

Европска недеља имунизације 2020У актуелном времену, али не и први пут у историји, када терет остваривања људских права у доброј мери почива на солидарности заједнице, а њихова заштита рачуна и на пожртвовање појединца, када је све јаснији смисао речи најважнијег универзалног документа о људским правима „да треба једни према другима да поступамо у духу братства“, вера у победу над тренутном пошасти треба да буде заснована на прихватању индивидуалне и колективне одговорности. Зато не чуди што најчешће чујемо да се нада људи широм света своди на једну реч – вакцина. Имунизација је управо резултат такве одговорности.  

Зато је овогодишња Европска недеља имунизације која се обележава од 20. до 26. априла нарочито значајна прилика да се укаже колико човечанство дугује вакцини, као једној од највећих цивилизацијских тековина. Спровођење имунизације, као превентивне мере заштите особа, нарочито деце, од заразних болести давањем вакцина, у складу са законом, има приоритет у односу на спровођење свих других мера у области здравствене заштите, за који је важно нагласити да једнако важи и у ванредном стању. Вакцинисане особе не само да штите себе од заразних болести, него спречавају ширење болести унутар заједнице, те се само високим процентом вакцинисаних обезбеђује колективни имунитет. Дугогодишњи висок обухват вакцинама доприноси томе да се неке заразне болести искорене или сведу на ретку појаву.

Имајући у виду да је од проглашења епидемије заразне болести COVID-19 индикован смањен одзив за вакцинацију у оквиру програма редовне обавезне имунизације, омбудсман се придружује апелу лекара, научних радника и других стручњака да вакцинација, посебно деце, не сме да се прекине како у супротном не бисмо имали појаву епидемија болести које су једнако опасне као и она коју изазива корона вирус. Као застрашујући пример оваквих последица наводимо прошлогодишње избијање епидемије малих богиња у Демократској Републици Конго која се догодила у јеку борбе против смртоносне еболе, те је за непуних седам месеци са собом однела више од 2700 живота. Нарочиту пажњу омбудсман скреће и на погрешно интерпретиране смернице Светске здравствене организације поводом овог питања, које су, нажалост, већ довеле до обуставе вакцинације против малих богиња у најмање 23 земље, иако је државама чланицама јасно стављено до знања да поступке редовне имунизације треба прилагодити тренутним околностима, што не сме утицати на смањење обухвата испод границе која представља реалну опасност за избијање епидемија болести које се могу превенирати вакцинама. У том смислу, једина изричита препорука односи се на привремену суспензију програма колективне масовне имунизације која се по правилу спроводи у сиромашнијим земљама. У Републици Србији, обавезна вакцинација обавља се индивидуално у објектима домова здравља, који задовољавају стандарде успостављене уведеним ванредним мерама за пружање приоритетних облика здравствене заштите, међу којима имунизација деце заузима посебно место. Свесни да је до смањења одзива за вакцинацију дошло из различитих тренутних ванредних па тако и објективних разлога, а како сагласно законским одредбама извршена вакцинација у складу са програмом обавезне имунизације представља услов за боравак деце у предшколским и школским установама, Омбудсман посебно поручује родитељима да деци обезбеде да добију вакцине најкасније пре него што седну у школске клупе.

Са жељом да се уклоне предрасуде и неповерења у погледу неопходности и безбедности вакцинације и да се ублажи негативан утицај гласина и дезинформација на спровођење имунизације сада, као и током Фестивала права детета Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана 2019.године, у овогодишњој Европској недељи имунизације од 20. до 26. априла Покрајински омбудсман позива све одговорне да се информишу о важности имунизације и да се укаже на могуће последице одбијања вакцинације деце.

Више о овом догађају можете погледати овде.

Последња саопштења


Најчитаније вести


Медијски кутак