Please select your page

Покрајински омбудсман апелује: пријавите насиље у породици!

Породицно насиље и коронавирусЈедна од мера за сузбијање епидемије вируса COVID-19 је забрана кретања односно полицијски час, која може да доведе до повећане опасности од сукоба и насиља унутар породице јер је жртва приморана да много више времена проводе у изолацији са насилником/насилницом.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш упутио је апел да се заштите жене и девојке од породичног насиља, које бележи пораст од избијања пандемије коронавируса. Он је упозорио да је последњих недеља у свету дошло до застрашујућег глобалног пораста насиља у породици - у неким државама број жена које траже помоћ је удвостручен.

Насиље у породици није само физичко насиље – оно је и сваки акт психичког, сексуалног и економског насиља, које је све израженије (нарочито недавање издржавања); насилни партнери односно чланови породице често користе епидемију за даљу контролу жртве претећи ускраћивањем финансијске и здравствене помоћи.

Како је најдужи полицијски час пред нама – забрана кретања која ће трајати од петка, 17. априла од 17 часова до уторка, 21. априла у  5 часова, и ризик од насиља у породици биће повећан, имајући у виду чињеницу да ће многе жртве насиља остати заробљене са насилницима.

Покрајински заштитник грађана - омбудсман апелује на све потенцијалне жртве породичног насиља да насиље пријаве -  и у овим кризним временима службе за заштиту жртава породичног насиља доступне су и настављају да функционишу. Исто тако, Покрајински омбудсман апелује и на комшије/пријатеље/волонтере и друге да алармирају полицију у случају назнака да се неко због породичног насиља налази у опасности – могуће је да жртве насиља које живе са насилним партнерима односно члановима породице нису у могућности да насиље пријаве током трајања полицијског часа. Државни органи и установе надлежни за примену Закона о спречавању насиља у породици  раде и у оваквим измењеним околностима, како би брзо, делотворно и координисано спречили насиље у породици и вршење кривичних дела одређених овим законом како би пружили жртви заштиту, правну помоћ и психосоцијалну и другу подршку ради њеног опоравка, оснаживања и осамостаљивања.

Подршка жртвама насиља у породици нас обавезује да прекинемо тишину, зауставимо насиље, јер је тренутак да се подсетимо да је у Републици Србији нулта толеранција на насиље и да ту одступања нема.

База бесплатних услуга коју је израдио Аутономни женски центар за жене са искуством насиља и друге грађанке и грађане током ванредног стања која обухвата различите видове подршке и информација, доступна је на следећем линку: https://bit.ly/3afI9wY

Последња саопштења


Најчитаније вести


Медијски кутак