Please select your page

Саопштење поводом Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије

15. мај - Међународни дан борбе против хомофобије

Покрајински заштитник грађана – омбудсман подсећа да се борба против хомофобије не обележава случајно 17. маја, јер је тог дана, пре 28. година, Светска здравствена организација уклонила хомосексуалност из Међународне класификације болести.

Међународни дан борбе против хомофобије и трансфобије је установљен како би се креатори политика, доносиоци одлука, грађанска удружења, јавност  и медији активно укључили у заштиту ЛГБТ + особа од отвореног и прикривеног манифестовања хомофобије.

Да би та борба била ефикасна она, по мишљењу Покрајинског омбудсмана, мора почивати на  доследном санкционисању сваког дела почињеног из мржње на основу сексуалне оријентације, на медијском разобличавању свих форми хомофобије, те континуираној едукацији друштвених актера укључених у сузбијање хомофобије и трансфобије.

Исказујући своју посвећеност заштити људских права и слобода, Покрајински заштитник грађана – омбудсман подсећа да су сви грађани, без обзира на своју сексуалну оријентацију, једнаки у својим правима и да смо свакоме од њих дужни да обезбедимо једнако поштовање, достојанство и заштиту.

Последња саопштења


Најчитаније вести


Медијски кутак