Please select your page

Сачувати еманципаторски карактер осмог марта

Саопштење Покрајинског омбудсмана поводом 8. мартаДанас је Осми март, Међународни дан жена. На овај дан увек и изнова треба подсећати због његовог еманципаторског садржаја. Треба на њега подсећати и зато да би се неповољни услови рада, који су својевремено извели текстилне раднице на улице Њујорка, истакли и у садашњости, а жене подстакле да затраже, као и њихове претходнице, пристојне услове рада, веће зараде и поштовање њихових права.

То што Осмог марта у земљи неће бити масовних демонстрација жена, не значи да су оне задовољне својим правима и положајем у друштву. Нека од тих права су још увек остала само на прокламацији (рецимо право на једнаку зараду за исти рад), а положај жена није никад толико добар да се не би могао унапредити и учинити још бољим. Сиромаштво, насиље, дискриминација, различити облици узнемиравања, мобинг и ускраћивање права још увек су део свакодневице великог броја жена.

Осми март се често своди на продужетак Дана заљубљених и многима, углавном мушкарцима, пружа прилику да тог дана надокнаде све оно што су пропустили да ураде половином фебруара, чиме се овај празник дерадикализује и тривијализује.

Поменутој тривијализацији се треба супротстављати уношењем политичког садржаја у обележавање Осмог марта, обнављањем критичког простора за рационалну дебату о проблемима који оптерећују жене, за њихово повезивање преко етничких, верских и језичких граница, за мобилизацију и демонстрацију солидарности.

То што је Осми март постао другоразредни празник не значи ништа друго до да су неки други проблеми постали важнији од права жена, родне равноправности и правде. У потпуности посвећен заштити људских права, Покрајински заштитник грађана - омбудсман ће и убудуће, као што је то чинио и до сада, инсистирати на остваривању и ефикасној заштити права жена увек када су она угрожена, на једнакости, њиховој већој видљивости у јавном простору, на присуству у политици и учешћу у процесима одлучивања.

Отварајући простор за маргинализоване и невидљиве групе, подржавајући захтеве за побољшањем њиховог положаја, Покрајински заштитник грађана- омбудсман инсистира на ревитализацији еманципаторског садржаја Осмог марта, јер се само тако можемо приближити друштву заснованом на поштовању људског достојанства, владавини права, социјалној правди, једнакости и демократији.

Последња саопштења


Најчитаније вести


Медијски кутак