Please select your page

Шта је учињено да се спречи насиље у породици

Фото: Саопстење - 16 дана активизма против насиља над женамаПокрајински координациони тим Мреже „Живот без насиља” одржао је у петак, 23. новембра, конференцију за медије на којој је најављен почетак међународне кампање „16 дана активизма против насиља над женама” као и догађаји који ће се у оквиру исте одржати на територији АП Војводине. Кампању обележава 1700 организација у више од 100 држава, а почиње 25. новембра на Међународни дан борбе против насиља над женама и завршава се 10. децембра на Дан људских права.

Покрајински заштитник грађана – омбудсман проф. др Зоран Павловић истакао је да су активности у оквиру кампање само део активности које Покрајински заштитник грађана – омбудсман континуирано, дакле 365 дана у години, спроводи у циљу спречавања насиља у породици. Свестан да ефикасна борба против насиља није могућа ако остане на нивоу појединачних и изолованих напора, Покрајински омбудсман је 2005. године успоставио Мрежу „Живот без насиља“, како би напоре различитих институција повезао, усмерио ка заједничком циљу и тако насиље у породици, ако не елиминисао, а оно га свео на најмању меру.

Заменица покрајинског заштитника грађана – омбудсмана за равноправност полова Снежана Кнежевић истакла је да ће ће и ове године – седмог децембра – баш као и дванаест претходних година, бити организована конференције Мреже „Живот без насиља“. Циљ овогодишње конференцији под називом „Истанбулска конвенција – од закона до праксе” је да прикаже шта је у Републици Србији од ступања на снагу Истанбулске конвенције до данас учињено, како нормативно, тако и у пракси, у циљу превенције и сузбијања насиља над женама и насиља у породици. Поред тога, Покрајински омбудсман ће трећег децембра, на Међународни дан особа са инвалидитетом, организовати конференцију за медије на којој ће представити резултате опсежног истраживања, које се тиче репродуктивног здравља жена са инвалидитетом.

На конференцији су, поред покрајинског заштитника грађана – омбудсмана проф. др Зорана Павловића и заменице за равноправност полова Снежане Кнежевић, учествовале председница Одбора за равноправност полова Скупштине АП Војводине Ана Томанова Маканова, координаторка Женске парламентарне мреже Скупштине АП Војводине Миа Страјин, помоћница покрајинског секретара за равноправност полова у Покрајинском сектетаријату за социјалну политику, демографију и равноправност полова Светлана Селаковић, и директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић.

Последња саопштења


Најчитаније вести


Медијски кутак