Please select your page

Поводом 12. јуна, Међународног дана борбе против дечјег рада

фб САОПСТЕЊЕ ЦИРСутра ће у свету, по 16 пут, бити обележен Међународни дан борбе против дечјег рада. Сваког 12. јуна пажња међународне јавности се фокусира на велики број деце која раде, често најтеже послове, у условима који су штетни и опасни по њихово здравље и живот.  
 
Сваке године преко 20 хиљада деце страда због несрећа на раду. За њихове послодавце, она су јефтина и лако замењива радна снага. 
Основни узрок дечијег рада је сиромаштво. Дечаци и девојчице су присиљени да раде, јер од њиховог рада зависи њихов, као и опстанак њихове породице.  
 
Радно ангажовање дечацима и девојчицама краде детињство и удаљава их, најчешће неповратно, од пристојног живота. Лишена образовања, деца радници су осуђена на слабо плаћене послове и живот у зачараном кругу беде и сиромаштва.
Дечији рад се често везује за земље Африке и Азије, али је он све присутнији и у Србији. Према подацима београдске канцеларије Уницефа, преко 20 процената дечака и девојчица, у доби од 15 до 18 година, ради за новац. Ако имамо у виду и чињеницу да велики број деце помаже родитељима у домаћинству, на њиви, у радионици, продавници или неком другом пословном објекту, онда је број радно ангажоване деце далеко већи од поменутог процента. Али, стицање радних навика и изграђивање правилног односа према раду нужно не значи и радну експлоатацију деце. 
 
Деца коју готово свакодневно виђамо како на раскрсницама перу шофершајбне, просе на улици  и продају робу на тротоару – а да теже облике злоупотреба дечијег рада и не помињемо - озбиљно компромитују приврженост друштва заштити и благостању деце.
 
Утисак је да се проблему дечијег рада не придаје јавна пажња какву он заслужује. Дечији рад можда није тема која диже тираже и коју прате велики комерцијални ефекти, али је тема која има своје веома важне моралне, политичке, правне, психолошке, економске и социјалне аспекте и последице. То није тема која се само тиче безбрижног детињства, него значајно задире у комплекс основних људских права и праведности.  
Посвећен заштити људских права Покрајински заштитник грађана – омбудсман позива пре свега медије да својим написима скрећу пажњу јавности на неповољан положај деце, невладине организације да заоштравају критички став јавности према сваком облику угрожавања дечијих права, а надлежне државне органе да онемогуће експлоатацију дечијег рада, злоупотребу деце  и кршење дечијих права.  
 
У чврстом уверењу да деца заслужују да живе у бољем и свету са више солидарности и правде, Покрајински заштитник грађана – омбудсман позива све грађане, политичке и привредне актере да се у својим активностима уздрже од сваког поступка којим би на било који начин могла бити повређена права деце и у питање доведена њихова добробит.  
 

Последња саопштења


Најчитаније вести


Медијски кутак