Please select your page

Саопштење поводом 10. децембра, Међународног дана људских права: Неповерење у систем заштите људских права води њиховом даљем и све дубљем обезвређивању

медј.дан.љ.пр.2014Десетог децембра 1948. године Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је Универзалну декларацију о људским правима. Данас, 66. година након усвајања, поједини чланови ове декларације делују као утопија.

Таквом, утопијском карактеру декларације доприносе бројни и нерешени проблеми, који, попут незапослености, корупције или дискриминације слабе поверење у институције, генеришу сиромаштво и неједнакост, доводе у питање правичностсоцијалних аранжамана, узрокују тензије, погодују насиљу, цементирају родне поделе и отежавају остваривање, пре свега, социо-економских права.

Последице ових проблема  највише осећају они најрањивији – деца, жене, стари и, у случају незапослености, млађи од 30 и старији од 50 година.

Ауторитету људских права, у највећој мери, доприноси ефикасан систем њихове заштите. У противном, јача уверење да су људска права неважна, безвредна и да је њихово кршење некажњиво, чиме се само продубљује јаз између стварности и права прокламованих разним, па и декларацијом УН.

Као институција основана да штити људска права, Покрајински заштитник грађана – омбудсман енергично реагује увек када су лична и имовинска права грађана угрожена, упозоравао на раст анимозитета према Ромима, сегрегацију и, услед непознавања језика, отежану интеграцију припадника појединих мањина, на неприхватљиво понашање органа јединог броја јединица локалне самоуправе када је реч о остваривању права националних савета националних мањина, на тежак положај особа са инвалидитетом, злоупотребу деце у политичке сврхе, насиље у породици и међу вршњацима, на комуналне, као и читав низ других проблема. 

Покрајински омбудсман је свестан да грађани, изложени константној пауперизацији и суочени са мноштвом проблема, губе поверење у институције, чему, између осталог, доприносе и актуелни сукоби извршне власти са независним службама и професијама, насртаји на правосуђе, безочне медијске дифамације, вишегодишња ерозија одговорности и низ других, забрињавајућих појава.

Покрајински омбудсман сматра својом обавезом да упозори доносиоце одлука да губитак поверења у систем заштите људских права погодује ауторитаризму, слаби подршку демократији, води даљем и све дубљем обезвређивању људских права. На крају, наводи појединце да у циљу заштите својих права и интереса, окрену леђа институцијама и започну са применом приватне правде. 

У овогодшњем обележавању Међународног дана људских права представници Покрајинског омбудсмана учествоваће на неколико манифестација. Покрајинска омбудсманка Анико Мушкиња Хајнрих ће у Суботици присуствовати обележавању међународног дана људских права, Даница Тодоров, заменица за равноправност полова, учествоваће на конференцији „Нови механизми за праћења стања људских права у Р. Србији“, док ће Павел Домоњи, учествовати на манифестацији Новог оптимизма у Зрењанину, организованој у част истакнутом публицисти и преводиоцу Мирку Ђорђевићу, коме ће постхумно бити додељена награда Новог оптимизма. 

Последња саопштења


Најчитаније вести


Медијски кутак