Please select your page

Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама: У пракси се насиље често толерише

гендер виоленце 1200x630 енгНасиље над женама и девојчицама представља најчешћи облик кршења људских права, на шта упозоравају подаци о томе да је свака трећа жена у свету, али и у нашој земљи пребијена, присиљена на сексуални однос, или је доживела неки вид злостављања, а насилник је најчешће мушкарац из блиског окружења. Полиција прими више од 20 хиљада пријава, а центри за социјални рад региструју више од 9 хиљада жртава насиља у породици. Према непотпуним подацима Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана, у Војводини је током прошле године полиција интервенисала у више од четири  хиљаде случајева насиља у породици у којима су најчешће жртве биле жене, а починиоци њихови садашњи или бивши партнери. Нажалост, и ове године у породичном насиљу убијено је више десетина жена.

Један од разлога за овакву статистику је то што не постоје активности које су везане за превенцију насиља према женама и у породици, а потребна је значајнија улога медија, али и промене у образовном систему у оквиру којег би се радило на подизању свести о неприхватљивости насиља.

Још један од разлога за ове размере насиља  је и блага казнена политика. Наиме, жртве насиља више пута пријављују насилнике полицији, који од полиције добију само упозорење. Такође, судски поступци дуго трају, жртве не добијају бесплатну правну помоћ, а у 70 одсто случајева насилници добију условну казну чије поштовање нико не прати, због чега се не зна да ли се она крши.

Међународни дан борбе против насиља над женама, 25. новембар, прилика је да се још једном укаже на проблем насиља према женама и напоре који се предузимају за његово уклањање и стварање услова за безбедан живот свих жена и свих особа које су преживеле насиље у породици.

Полазећи од тога да је насиље над женама кршење људских права, Покрајински омбудсман упозорава, пре свега одговорне у институцијама, да због насиља у породици, осим жена, трпе и старији чланови породице, али пре свега, деца која су често сведоци, али и жртве насиља у породици. Институције имају обавезу да предузимају све законом предвиђене мере да их заштите. Нажалост, у пракси се насиље често толерише што доприноси да се жртве осећају усамљено и беспомоћно. Игнорисањем и толерисањем, као и благом казненом политиком према починиоцима насиља над женама и у породици шаље се порука да је оно легитимно и прихватљиво.

Покрајински омбудсман подсећа на то да држава и њени органи имају одговорност да различитим мерама уклањају насиље над женама и да заштита права прописаних законом захтевају обједињен и међусекторски приступ. Због тога Покрајински омбудсман већ неколико година подстиче развој и координира рад Мреже „Живот без насиља“ у коју су укључене институције које се баве овом проблематиком у Војводини, чиме доприноси јачању њихових капацитета за примену закона у овој области.

Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама и десет година од покретања Мреже „Живот без насиља“ у Скупштини АП Војводине у уторак, 25. новембра ће бити одржана конференција Мреже посвећена теми „Умрежавање као механизам за успешно решавање случајева насиља у породици“.

Последња саопштења


Најчитаније вести


Медијски кутак