Please select your page

Поводом 19. новембра, Међународног дана мушкараца: Не постоји посебан програм заштите репродуктивног здравља мушкараца

саопстење ривРадимо заједно за мушкарце и дечаке – мото је овогодишњег обележавања Међународног дана мушкараца

Међународни дан мушкараца – 19. новембар прилика је да се укаже на проблем здравља мушкараца и дечака, унапређење родних односа и промовисање равноправности и упути позив мушкарцима да се укључе у промовисање родне равноправности, јер без партнерског приступа изградњи света једнаких могућности жене не могу достићи равноправност.

Тим поводом Покрајински заштитник грађана – омбудсман указује на потребу промовисања и доношења програма у чијем средишту ће бити превентивне здравствене активности за очување здравља мушкараца, као и репродуктивног здравља и жена и мушкараца. Успостављање партнерства мушкараца и жена неопходно је како би се унапредило здравље свих. Мушкарци и жене, као доносиоци одлука, могу у знатној мери да поправе тренутну слику, тако што ће приликом планирања здравственог буџета предвидети већа средства и више позитивних мера у свим областима од значаја за здравље жена и мушкараца, бољом превентивном заштитом у виду систематских прегледа, бољим условима и методама лечења.

Покрајински омбудсман овом приликом упозорава да не постоји посебан програм заштите репродуктивног здравља мушкараца на нивоу Републике Србије, односно АП Војводине. Поједини видови заштите спроводе се у оквиру постојеће организације здравствене заштите, као што су планирање породице, саветовалишта и лечење стерилитета. Превенцијом и лечењем болести репродуктивних органа мушкараца баве се специјалистичке службе на секундарном и терцијарном нивоу, односно у оквиру општих болница, у којима ради 93 лекара специјалиста урологије. Најчешће регистроване болести репродуктивних органа код мушкараца су хиперплазија (увећање) простате, болести мушких полних органа и болести претежно пренете полним путем.

Веома је добро што се  ове године реализују пројекти у којима је заступљена компонента едукације младих о репродуктивном здрављу и социјално-маркетиншка интервенција у циљу едукације становништва о унапређењу репродуктивног и сексуалног здравља са јасном одредницом родне специфичности. Пилот пројекат Покрајинског секретаријата за спорт и омладину: „Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу“ у оквиру којег су обрађени и аспекти заштите и унапређења мушког репродуктивног здравља, затим пројекти које је финансирала Градска управа за здравство Града Новог Сада „Васпитање за здравље“  и „Надзирем свој ХПВ профил“ намењен студентској популацији, као и ваннаставна едукација: здравствено васпитање о репродуктивном здрављу средњошколаца у Војводини у школској 2014/15 години“ у 66 средњих школа и гимназија у 35  општина на територији АП Војводини који финансира Покрајински секретаријат за спорт и омладину.

Међународни дан мушкараца први пут је обележен 1999. године на Тринидаду и Тобагу и од тада се обележава у многим државама и у Уједињеним нацијама са циљем указивања на здравље мушкараца и дечака, побољшања родних односа и промовисања родне равноправности и истицања позитивних мушких примера. Међународни дан мушкараца је прилика да се укаже на дискриминацију према мушкарцима и дечацима и на њихов допринос заједници, породици, браку и бризи за децу.

Последња саопштења


Најчитаније вести


Медијски кутак