Please select your page

Четворка за рад покрајинске управе

кодекс насловнаУпркос томе што у годишњим извештајима Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана најмање притужби има на органе управе АП Војводине и што две трећине запослених у покрајинској администрацији тврди да су упознати са Кодексом понашања у покрајинским органима, резултати анкете ове институције о његовој примени и поштовању, између осталог, указују и на то да у њиховом раду има простора за поједностављивање процедура и ефикасније поступање. Покрајински заштитник грађана - омбудсман је стога Извештај о резултатима ове анкете са препорукама упутио на адресе свих покрајинских органа управе, организација и установа.

Судећи према одговорима 130 запослених, постављених и изабраних лица из 32 покрајинска органа, организације и установе, укупна оцена рада покрајинске администрације је четворка. Три четвртине испитаника тврди да су упознати са Кодексом, док једна четвртина тврди да са њим није у потпуности упозната. На скали од један до пет, четворком су оцењени и неки од кључних аспеката рада покрајинских органа управе у односу на одредбе овог Кодекса. Половина испитаника четворком оцењује поштовање његових правила, квалитет рада својих колегиница и колега у покрајинским органима, као и целисходност и ефикасности поступања ових органа.

Поступање у складу са правилима Кодексадоприноси угледу органа управе, личном угледу и достојанству запослених,изабраних и постављених лица, одговорном и професионалном извршавању раднихобавеза, као и ефикаснијој заштити јавног интереса. Покрајински заштитник грађана - омбудсман стога сматра да јенеопходно да се сви који у очима грађана и грађанки представљају покрајинску администрацију морају упознати са овим документом. Осим тога, потребно је стално радити на промовисању Кодекса. Покрајинским органима је, између осталог, препоручено и да константно раде на унапређењу квалитета сарадње са ресорнимминистарствима у обављању поверених послова, да се поједноставе процедуре у поступању и стално подиже ниво знања и професионалности запосленихкако би се повећала њихова стручност, а самим тим и ефикасност и поштовање рокова у поступању.

Покрајински заштитник грађана - омбудсман је мишљења да Извештај о резултатима анкете и његове препоруке могуда послуже каопутоказ покрајинској администрацији у унапређењу њеног рада на принципима добре управе,поштовању прописа о забрани дискриминације, као и других питања која су у вези саостваривањем људских права. Као институција која је на основу члана 35 Кодекса понашања у покрајинским органима овлашћена да прати његову примену и поступа по представкама у вези са његовим кршењем, Покрајински заштитник грађана - омбудсман је овај Извештај упутио свим покрајинским органима управе, организацијама и установама на које се Кодекс односи. 

Последња саопштења


Најчитаније вести


Медијски кутак