Please select your page

Поводом 30. јула, Светског дана против трговине људима: Трговина људима не познаје границе

У првих шест месеци ове године у Србији је, према подацима Центра за заштиту жртава трговине људима, идентификовано  86 жртава трговине људима. Имајући у виду да се данас у Србији по први пут обележава Дан борбе против трговине људима, Покрајински омбудсман жели да скрене пажњу јавности на две чињенице:

Прво, трговина људима представља кривично дело којим се доводе у питање фундаментална људска права и друго, сиромашне и земље са високом стопом незапослености, попут Србије, погодно су тло за трговину људима. Најчешће жртве ове трговине су жене и деца, мада све чешће и мушкарци постају жртве. 

И Покрајински омбудсман се у току прошле године у једном предмету бавио трговином људима. Након вишемесечног поступања малолетна жртва трговине се вратила породици и наставила школовање.

У жељи да допринесе сузбијању ове појаве, током 2011. године Покрајински заштитник грађана – омбудсман спровео је истраживање „Дечје просјачење у Војводини“  које је показало да у Србији не постоје законске могућности да се деца која се баве просјачењем, системски заштите. Због тога је Покрајински заштитник грађана – омбудсман упутио препоруку надлежним органима да се, за почетак, успостави систем евидентирања ове деце, као и да се разраде поступци препознавања, збрињавања и њиховог праћења.

Поред евидентних случајева преварених грађана који запослење траже у иностранству, и у Србији су присутни разни облици радне експлоатације. Послодавци искоришћавају запослене тако што им ускраћују елементарна права на зараду, накнаду зараде за рад у нерадне дане, за прековремени и рад ноћу и сл. Злоупотребљава се  сезонски  и пробни рад, запослени се ангажују уговором о делу, односно уговором о привременим и повременим пословима и када се за то нису стекли услови, често под туђим именом, послодавци не пријављују запослене, не уплаћују доприносе,  итд.

Дан борбе против трговине људима установљен је у новембру 2013. године, како би се пажња јавности фокусирала на један од најраспрострањенијих и најтежих облика кршења људских права. 

Последња саопштења


Најчитаније вести


Медијски кутак