Please select your page

Коначно уредити питање плаћања „ђачког динара“

Основне и средње школе и ове године наставиле су са недозвољеном праксом условљавања уписа ученика, издавања сведочанстава и других докумената уплатом тзв. ђачког динара. Иако се готово сваке године проблем уплате тзв. ђачког динара понавља, системско решење за овај проблем још увек није успостављено. До ових сазнања Покрајински заштитник грађана - омбудсман дошао је на основу обраћања родитеља.

Подсећамо да је Покрајински заштитник грађана - омбудсман након притужби већег броја родитеља 2013. године упутио школским управама у АП Војводини захтев за изјашњење у вези са наводима да основне и средње школе у АП Војводини условљавају упис ученика уплатом тзв. ђачког динара.

На основу изјашњења све три школске управе са територије АП Војводине, надлежни органи школа информисани су о томе да условљавање родитеља уплаћивањем тзв. ђачког динара при упису деце у средње школе није у складу са законом. Имајући у виду чињеницу да поједине школе, упркос интервенцијама школских управа и просветне инспекције, настављају из године у годину са праксом обавезивања родитеља ученика да уплаћују „добровољне“ донације школи, као и да је примећено да је тренд такав да проценат оних који уплаћују донације непрекидно опада, Покрајински заштитник грађана - омбудсман је мишљења да би најефикасније решење наведеног проблема било да се ово питање правно регулише, па је Министарству просвете, науке и технолошког развоја упутио предлог да правилником прецизније уреди услове и начин плаћања добровољне донације родитеља ученика школама.

С тим у вези подсећамо на саопштење Министарства просвете, науке и технолошког развоја од 1. јула 2014. године у ком се наводи да основне и средње школе не смеју узимати новац од родитеља приликом уписа ученика, нити њихов упис, издавање сведочанстава или других докумената од стране школе условљавати било каквом материјалном надокнадом. Министарство посебно истиче да одлука о уплати новца за ученике првог разреда у виду добровољног тзв. ђачког динара може бити донета тек у септембру, односно тек након што се у свакој школи конституише Савет родитеља ученика првог разреда. Међутим, Закон о основама система образовања и васпитања не спречава то да родитељи ученика донирају школи одређена средства ради обезбеђивања вишег стандарда образовања и васпитања, али такве донације не смеју да буду изнуђене. Савет родитеља сваке школе има право да донесе одлуку о уплати одређених средстава на рачун школе, али ова одлука не може бити обавезујућа за родитеље, већ се мора јасно истаћи да се уплата средстава врши на добровољној основи.

Покрајински заштитник грађана сматра да је крајње време да се оконча оваква пракса основних и средњих школа, које се оглушују и на упозорења надлежног министарства и да се озбиљно приступи решавању овог проблема за добробит ученика и њихових родитеља доношњем правилника и ефикаснијим радом надлежних инспекција.

 

Последња саопштења


Најчитаније вести


Медијски кутак