Please select your page

Заменица за равноправност полова Даница Тодоров поводом светске кампање „16 дана активизма против насиља над женама“ у Економско-трговинској школи Кули

дефаултРадионица о насиљу над женама у породици и о родној равноправности одржана је за чланове/чланице ученичких парламената три средње школе из Куле. О значају и разлозима покретања кампање „16 дана активизма“ говорила је Зорица Ачански Омеровић, стручна сарадница за равноправност полова у општинској управи.

Подсетила је на важне датуме који се обележавају током кампање, пре свега 25. новембар – Међународни дан борбе против насиља над женама и значај ове кампање за подизање свести јавности о последицама насиља над женама и обавезама државних органа да усвајају и спроводе  мере заштите.

Заменица за равноправност полова Даница Тодоров је представила институцију Покрајинског омбудсмана и учесницима објаснила како грађани/грађанке, па и они сами, могу да се обрате због кршења људских права и слобода од стране органа управе.

Посебно је указала на област заштите равноправности полова, разликовање између пола и рода и на насиље над женама као вид кршења људских права. Одржана је радионица о родној равноправности коју је водила сарадница Андријана Човић.